Soluţia Finanţelor pentru a combate evaziunea: nu plăteşti dacă nu primeşti bon fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează posibilitatea de a da clienţilor dreptul de a refuza să plătească pentru bunuri şi servicii dacă nu primesc bon fiscal, a declarat, într-o conferinţă despre fiscalitatea în turism, Dan Manolescu, secretar de stat în MFP.

"În Grecia există o prevedere ca un consumator să aibă dreptul de a nu plăti dacă nu primeşte bon fiscal. Este de văzut, pentru că există restaurante unde se primesc documente care nu sunt scoase de case de marcat", a afirmat Manolescu.
Nu este clar dacă opţiunea s-ar aplica la toate categoriile de bunuri şi servicii sau doar în turism.

Cotă redusă de TVA la all-inclusive?

Manolescu a adus în discuţie şi o altă problemă, referitoare la impunerea de TVA unitar de 9%. Momentan, la cazare, TVA este de 9% însă la restaurant şi transport este de 24%.

Dan Bădin, partener la Deloitte Tax, a spus că una dintre propuneri este aplicarea unei cote de TVA redusă la 9% şi pentru serviciile all-inclusive.

Pe de altă parte, reprezentanţii industriei de turism au cerut reducerea TVA la toată alimentaţia, nu doar la serviciile all-inclusive, aşa cum există în majoriatea statelor europene.

"În Grecia mă alergau chelnerii să-mi dea chitanţe şi nu ştiam de ce. Din această cauză era", a declarat amuzat şi Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite