Şoferii au ajuns la capătul răbdării cu scumpirea RCA - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii acuză că poliţele RCA au ajuns prohibitive, ASF spune că preţurile mici sunt nesustenabile  FOTO Adevărul
Transportatorii acuză că poliţele RCA au ajuns prohibitive, ASF spune că preţurile mici sunt nesustenabile  FOTO Adevărul

Sute de transportatori cu camioane, autobuze şi microbuze au protestat ieri din cauza scumpirilor pentru asigurările auto obligatorii. Ei spun că nu-şi mai permit aceste tarife, iar companiile riscă falimentul.

Disperaţi de faptul că Ministerul de Finanţe şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu le iau în discuţie doleanţele, sute de transportatori au protestat ieri timp de mai multe ore faţă de preţurile excesiv de mari pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA). Aceştia au circulat cu viteză intenţionat redusă, îngreunând traficul pe Centura Bucureşti, pe cea a municipiului Buzău şi pe drumul dintre Vaslui şi Bârlad.

Parlamentul s-ar putea reuni în şedinţă comună a celor două Camere pentru a discuta criza asigurărilor auto.

Prima acţiune a demarat pe Centura Buzău, unde transportatorii au acuzat că nu îşi mai permit să plătească asigurarea obligatorie. Ulterior, circulaţia a fost blocată pe Şoseaua de Centură a Capitalei, unde circulaţia a fost îngreunată ca urmare a protestului în zonele Mogoşoaia - Otopeni - Tunari, dar şi pe drumul către Popeşti-Leordeni. Mai mult, un incendiu a izbucnit ieri pe Şoseaua Berceni Fort din Capitală, iar autospecialele solicitate au ajuns cu greu la faţa locului din cauza protestului.

30.000 de lei pe asigurare

„Transportatorii nu mai au cum să supravieţuiască, nu avem ce face, suntem în situaţia să atragem atenţia guvernanţilor, instituţiilor care consideră că ne pot ajuta să rezolvăm problema. Până în 2015, pentru un cap tractor, pentru un camion, preţul era în jur de 4.600-6.000 de lei. Acum ajunge până la 30.000 de lei pentru un cap tractor“, a declarat Laurenţiu Banu, preşedintele filialei Buzău a Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Transportatorii spun că vor protesta în fiecare zi de luni la nivel naţional, în semn de avertisment, în vreme ce pentru data de 15 septembrie este anunţat un miting de amploare în toate oraşele reşedinţă de judeţ.

ASF constată şi... atât

Potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de către ASF, prima medie la asigurarea obligatorie pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone a fost în iulie de 10.704 lei, cu 121% mai mare decât nivelul înregistrat în al doilea trimestru din 2015, de 4.843 de lei.

Instituţia a precizat că asigurătorii din România au scumpit semnificativ poliţele pentru că preferă să se capitalizeze prin tarife şi nu prin infuzii de capital, în timp ce, în cazul RCA pentru transportatorii rutieri, concurenţa reală a asigurătorilor este redusă. De asemenea, instituţia a precizat că tarifele de până în 2012 erau nesustenabile, iar de atunci Astra Asigurări şi Carpatica Asig au intrat în faliment, în vreme ce Euroins sau City Insurance au probleme.

Parlamentul s-ar putea reuni din cauza crizei asigurărilor

Parlamentul s-ar putea reuni într-o şedinţă comună a celor două Camere, pentru o analiză a crizei din sectorul asigurărilor auto, a afirmat Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului. „Există mai multe discuţii, şi în Biroul permanent au fost multe discuţii, privind modul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) controlează situaţia de pe această piaţă“, a mai spus Ioan Chelaru.

rca haos
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite