Cum arată haosul de pe piaţa asigurărilor - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii pregătesc o grevă în data de 15 septembrie, acuzând triplarea preţurilor la poliţele RCA  FOTO Adevărul
Transportatorii pregătesc o grevă în data de 15 septembrie, acuzând triplarea preţurilor la poliţele RCA  FOTO Adevărul

Transportatorii vor protesta pe 15 septembrie din cauza preţurilor mari pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA), asigurătorii arată că daunele au ajuns la maximul istoric, service-urile acuză că asigurătorii recurg la tot felul de tertipuri pentru a nu plăti în termenul legal de zece zile, iar în tot acest circuit consumatorii sunt cei care suferă.

În acest moment, Astra Asigurări este în procedură de lichidare, iar din cele nouă companii care mai activează pe piaţa RCA, pentru Carpatica Asig a fost cerut falimentul de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în vreme ce Euroins şi City Insurance se află în procedură de redresare. Concomitent, Asirom are probleme cu service-urile, în vreme ce ABC Asigurări s-a retras de pe piaţă anul trecut.

Scumpirea RCA şi protestele transportatorilor

Principala problemă o constituie creşterea constantă a preţurilor la poliţele RCA din ultimii ani. Transportatorii profesionişti acuză triplarea preţului, companiile din domeniu aducând drept exemple tarife de 20.000-25.000 de lei. Transportatorii au avertizat de mai multe ori autorităţile în această privinţă, iar recent au demarat mişcări de protest, circulând cu viteză mică între Sebeş şi Alba şi blocând traficul. De altfel, transportatorii au anunţat un protest naţional în data de 15 septembrie. 

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) afirmă că „preţul corect“ ar trebui să fie 1.300 de lei pe an în cazul unui taxi nou şi de 1.200 de euro, respectiv circa 5.400 de lei, pentru un camion. Potrivit asociaţiei, în România se găsesc 60.000 de taxiuri şi 136.000 de autovehicule de transport marfă.

Argumentele asigurătorilor

De partea cealaltă, asigurătorii arată că dauna medie a ajuns la niveluri istorice, ca urmare a creşterii cu 88,3% a sumelor plătite pentru vătămări corporale. Conform Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), în 2015, sumele plătite drept despăgubiri pentru daunele morale, au fost cu aproape 2.000% mai mari faţă de cele plătite în 2007.

De asemenea, societatea Allianz-Ţiriac consideră că transportatorii exagerează. Remi Vrignaud, directorul general al societăţii, spune că există cazuri în care prima este 20.000-25.000 de lei, dar acestea nu ar fi prea multe, în condiţiile în care media pieţei ar fi de 8.500 de lei. Compania spune că din zece camioane de transport aflate în circulaţie, patru provoacă daune, iar pagubele provocate de camioanele de peste 18 tone sunt de 3,5 ori mai mari decât în cazul autoturismelor.

Întârzieri şi tertipuri

Asigurătorii sunt ţinta atacurilor şi din partea service-urilor auto, care acuză că daunele sunt plătite cu mare întârziere. Potrivit datelor ASF, cel mai prost stă la acest capitol City Insurance, care plăteşte la 50 de zile, compania fiind urmată de către Carpatica Asig – 24 de zile, Asirom – 22 de zile, în vreme ce Euroins plăteşte la 12 zile, în condiţiile în care termenul legal este de zece zile. Concomitent, City Insurance şi Carpatica Asig conduc şi topul restanţelor în funcţie de ponderea întârzierilor de peste zece zile din totalul dosarelor de daună, cu 80% din total. Acestea sunt urmate de Asirom (60%), Euroins (42,7%), Generali (29,4%), Groupama (23,6%), Allianz-Ţiriac (17,5%), Uniqa (12,7%) şi Omniasig (11,1%).

Săptămâna trecută, asociaţia service-urilor Dacia, Renault şi Nissan din România a reziliat contractele cu Asirom, noul lider al pieţei RCA, acuzând compania de folosirea aceloraşi metode folosite anterior de Astra şi Carpatca. Mai exact, compania este acuzată de întârzierea plăţilor cu lunile şi impunerea folosirii unor piese cât mai ieftine pentru reparaţii, de calitate incertă, chiar contrafăcute în anumite cazuri.

rca haos
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite