Senatul a aprobat majorarea cotei României la FMI. Vom da cu peste 922 de milioane de euro mai mult Fondului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatula aprobat majorarea cotei României în cadrul FMI. FOTO Mediafax
Senatula aprobat majorarea cotei României în cadrul FMI. FOTO Mediafax

Camera superioară a Parlamentului a aprobat marţi, cu 68 de voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi o abţinere, majorarea contribuţiei României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), măsură propusă la sfârşitul anului trecut prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului Boc.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern la 28 decembrie 2011 presupunea majorarea contribuţiei României în cadrul FMI cu 781,1 milioane de drepturi speciale de tragere (DST - moneda FMI, calculată pe baza unui coş de valute), echivalentul a 922,8 milioane de euro.

Astfel, contribuţia României către FMI va creşte de la 1,03 miliarde DST (1,216 miliarde de euro) la 1,8 miliarde DST (2,14 miliarde de euro).

„Nu este vorba despre Pactul Fiscal. Decizia Guvernului nu se referă la acel fond care se constituie la nivelul FMI pentru a ajuta ţările în dificultate“, declara ministrul de Finanţe de atunci, Gheorghe Ialomitianu.

Acordul de tip stand-by încheiat între România şi creditorii internaţionali în 2009 s-a încheiat, iar statul român a rambursat deja prima tranşă, în valoare de 665 de milioane de euro.

În prezent, România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. Totodată, Banca Mondială a aprobat, luna trecută, o linie de credit de 1 miliard de euro pentru statul român.

Tot marţi, Senatul a aprobat, în calitate de for decizional, cu 66 de voturi „pentru“ şi o abţinere Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 108/2011 privind ratificarea Acordului cadru de împrumut între Uniunea Europeană şi România în valoare de maxim 1,4 miliarde de euro.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, cu 65 de voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi o abţinere, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 112/2011 privind ratificarea Acordului de împrumut (al treilea împrumut pentru politici de dezvoltare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 20 decembrie 2011.

Cele trei proiecte urmează să fie transmise spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite