Sectorul petrolului şi gazelor se află într-un punct de cotitură: Industria petrolieră în era datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În timp ce liderii mondiali, activiştii şi cele mai strălucite minţi ale lumii caută alternative cu emisii de carbon zero, soluţia pentru a atinge acest obiectiv şi pentru a satisface cererile de energie ale zilei de mâine poate fi găsită în digitalizarea industriei, consideră Marta Branska-Rybicka, Country Leader IBM România şi Moldova.

Potrivit acesteia, pe măsură ce lumea face tranziţia către un viitor cu emisii scăzute de carbon, companiile din energie caută să implementeze soluţii pentru a satisface mai bine cerinţele de energie de astăzi într-un mod mai durabil. 

„Cu toate acestea, odată cu generarea zilnică a unor volume masive de date în industriile de explorare şi producţie de petrol şi gaze, companiile sunt puse în faţa unei provocări referitoare la capacitatea lor de a extrage informaţii semnificative din datele fragmentate care există de regulă într-un sistem de operare proprietar”, a afirmat specialistul. 

Oportunităţi în Marea Neagră 

În opinia sa, sectorul petrolului şi gazelor naturale nu este străin de inovaţie, ba mai mult, acesta ar putea fi numărat printre pionierii care s-au bazat pe tehnologia de extragere a benzinei din gaze naturale prin metoda compresiei în 1904. 

„România are o istorie bogată în producţia de ţiţei şi exploatarea gazelor naturale. De fapt, a fost printre primele ţări producătoare şi unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume la începutul secolului al XX-lea. În prezent, România este considerată un producător matur, clasat pe locul 59 ca mare furnizor de petrol şi gaze din lume şi al cincilea producător de petrol din UE. Ţara găzduieşte companii de servicii consecrate în sectorul petrolier şi deţine câmpuri petrolifere mari, cu o capacitate de rafinare de 321.920 barili/zi, mai mare decât este necesar pentru piaţa sa internă. Evoluţiile recente din Marea Neagră oferă un potenţial pozitiv de creştere pentru gaz şi, posibil, petrol”, susţine expertul IBM. 

Datele sunt noul petrol 

Industria petrolului şi gazelor naturale produce cantităţi mari de date care oferă informaţii despre starea rezervoarelor şi îi ajută pe ingineri să elimine presupunerile din fazele de explorare pentru a lua decizii de producţie rapide şi informate. Datele colectate prin sateliţi, vehicule aeriene fără pilot şi drone, pentru cartografierea suprafeţei, detectarea contaminanţilor şi a scurgerilor nu numai că ajută la rezolvarea problemelor şi la eficientizare, ci şi atenuează riscurile potenţiale pentru mediu. 

Tehnologia bazată pe date permite sectorului petrolului şi gazelor să facă mult mai mult cu mai puţin. Ajută industria să navigheze în tranziţia actuală, dar un sondaj IBM a constatat că mai puţin de jumătate dintre directorii din sectorul petrolului şi gazelor naturale se folosesc de date pentru a stimula inovaţia. 

IBM lucrează cu mulţi jucători cheie din industria energetică pentru a face faţă acestor provocări, astfel încât companiile să poată profita pe deplin de puterea inovaţiei digitale. IBM a colaborat cu Schlumberger pentru a construi o platformă de gestionare a datelor care să poată funcţiona pe cloud-uri publice sau private, bazată pe standarde deschise, comune, ale industriei pentru datele privind petrolul şi gazele. Acest lucru va permite tuturor, de la operatori, la dezvoltatori, la geologi şi ingineri să lucreze împreună folosind singură sursă, sigură, şi astfel să obţină valoare mult mai rapid din cantitatea masivă de date produsă de industrie. 

Accesul rapid la datele obţinute este o doleanţă comună în sectorul energetic. Datele cheie ale pieţei sunt, în general, fragmentate sau separate şi, de obicei, necesită aproape 80% din timpul unui cercetător de date pentru a le transforma în informaţii reale. Colaborarea dintre IBM şi AWS urmăreşte să abordeze în mod precis această nevoie mare prin accelerarea reducerii barierelor de date din industrie. 

Strategia potrivită 

Fie că este vorba despre datele seismice complexe folosite pentru a decide care este cea mai bună locaţie pentru forat sau despre 1 terabyte de date, atât cât generează în medie o sondă de petrol în fiecare zi, este clar că datele vor fi un factor major de performanţă şi esenţial pentru abordarea provocărilor de mâine ale industriei. 

Big data, învăţarea automată şi inteligenţa artificială au devenit parte din vocabularul industriei de explorare. 

Acei lideri care, în industria energetică, îşi valorifică datele şi accelerează tehnologiile avansate în fluxurile lor de lucru vor obţine înapoi o mare răsplată. Pentru a profita cu succes de aceste oportunităţi, e nevoie de mai multe iniţiative de leadership care să ajute organizaţiile să participe. Colaborarea este cheia şi, prin parteneriatul cu liderii din industrie, sectorul va putea depăşi barierele, va menţine suveranitatea asupra datelor şi va susţine inovaţia digitală pe termen lung. 

Companiile care pot valorifica datele pentru a organiza o strategie eficientă de climă vor transforma cu adevărat o industrie şi vor întări moştenirea pentru generaţiile viitoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite