Sectorul de construcții este cel mai mare angajator din România, însă cifra de afaceri nu arată asta

0
Publicat:

Sectorul de construcţii şi tranzacţii imobiliare este cel mai mare angajator din România în ultimii cinci ani, iar dinamica cifrei de afaceri situează sectorul pe locul trei, conform datelor prezentate marţi de analistul economic Iancu Guda.

foto muncitori pe șantier
Sectorul de construcții este cel mai mare angajator din România

„Cred că sectorul de construcţii creează valoare adăugată în România pentru că se construieşte în România (...) Sigur că tot ce se construieşte nu se construieşte numai cu materii prime provenite din România, dar se construieşte în România, cu utilaje care sunt puse la treabă în România, cu oameni care muncesc în România, încasează salarii în România şi chiar este un sector care a atras forţă de muncă masiv în ultimii ani, fiind cel mai mare angajator în ultimii cinci ani (..) A crescut cu aproape 100.000 de angajaţi personalul din sectorul construcţiilor (...) Dinamica cifrei de afaceri, creşterea din ultimii cinci ani, situează sectorul de construcţii şi tranzacţii imobiliare pe locul 3. Ca valoare absolută, 7,8% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România provine sectorul de construcţii”, a spus Guda la evenimentul „Rezultate, realizări şi provocări pe piaţa utilajelor de construcţii”, organizat de Bergerat Monnoyeur.

De asemenea, el a adăugat că 22,8% din activele din România sunt în sectorul de construcţii care, automat, este cel mai capitalizat sector. În ceea ce priveşte ponderea capitalurilor proprii în total capitaluri proprii în România, 16% provine din sectorul de construcţii.

Iancu Guda a mai menţionat că sectorul de construcţii şi tranzacţii imobiliare este unul profitabil, cu o creştere a profitului în ultimii cinci ani de 15 miliarde lei, ceea ce îl poziţionează imediat după comerţul cu ridicata şi sectorul de energie, „care a fost vedeta anului trecut ca profitabilitate”.

Analistul economic a semnalat însă că există o provocare recentă pe segmentul de rezidenţial, unde se înregistrează o scădere de 6%, în contextul în care dobânzile ridicate temperează cererea şi oferta continuă să crească.

În sectorul construcţiilor inginereşti, a mai spus el, creşterea cu 34% din acest an este fără precedent, cea mai mare din ultimul deceniu, fiind susţinută de fondurile europene şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Şi în zona de parcuri industriale s-au înregistrat creşteri, stocul crescând de la 2 milioane mp până la 6 milioane mp, o triplare, în ultimii şapte ani, în timp ce pe zona spaţiilor comerciale s-a consemnat un avans semnificativ în ultimul deceniu, şi care va continua, dar în ritm mai redus. Cifra de afaceri pentru top zece retaileri din România, hipermarketuri, a crescut de la 18 miliarde lei în 2010 la 83 miliarde lei, un avans de aproape cinci ori, în contextul în care în această perioadă cifra de afaceri a tuturor companiilor din România doar s-a dublat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite