Marea criză a locuințelor din Europa este abia la început. Cele mai bogate țări din UE, afectate masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbușirea pieței de construcții de locuințe amenință să intensifice lipsurile în anii următori.

colaj foto machetă casă, așezată peste teancuri de monede
Marea criză a locuințelor din Europa este abia la început Foto: Shutterstock

Construcțiile rezidențiale s-au prăbușit pe măsură ce costurile au crescut, în timp ce birocrația lentă și reglementările din ce în ce mai stricte în materie de eficiență energetică se adaugă la dificultățile întâmpinate. În condițiile în care locuințele sunt deja insuficiente, situația amenință să afecteze creșterea economică și să alimenteze și mai mult tensiunile politice, deoarece lipsa de locuințe afectează tot mai mulți cetățeni din Uniunea Europeană, potrivit Bloomberg.

Țările cele mai afectate sunt printre cele mai bogate. În Germania, autorizațiile de construcții noi au scăzut cu peste 27% în primul semestru. În Franța, autorizațiile au scăzut cu 28% până în luna iulie, iar în Marea Britanie se așteaptă ca numărul construcțiilor de locuințe să scadă cu peste 25% în acest an. Suedia suferă cea mai gravă cădere de la criza din anii 1990, cu rate de construcție mai mici de o treime din ceea ce se consideră necesar pentru a ține pasul cu cererea.

Recesiunea afectează atât casele unifamiliale, cât și proiectele mari de locuințe. Vonovia SE, cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, a suspendat anul acesta toate construcțiile noi pe termen nelimitat. Iar în Suedia, un proiect-cheie pentru fabricarea de celule de baterii pentru automobile și reducerea dependenței regiunii de aprovizionarea din China riscă să se lupte pentru a atrage suficienți muncitori din cauza lipsei de locuințe.

Situația înseamnă că guvernele nu reușesc să-și respecte promisiunile făcute alegătorilor. Suedia are un angajament constituțional de a oferi locuințe la prețuri accesibile, dar oferta de apartamente de închiriat nu a ținut pasul cu cererea de zeci de ani, ceea ce a dus la creșterea prețurilor locuințelor și a forțat oamenii să locuiască în subînchirieri la negru. În Regatul Unit, construcția de locuințe a ratat în mod constant un obiectiv de 300.000 de locuințe pe an stabilit de guvernul conservator aflat la putere în 2019.

În Germania, construcția de locuințe la prețuri accesibile a fost unul dintre angajamentele cheie asumate de coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz atunci când a preluat puterea în 2021, dar economiștii estimează că guvernul nu își va atinge obiectivul de a adăuga 400.000 de locuințe noi anual până cel mai devreme în 2026.

Costurile materialelor prime de construcție au crescut considerabil

În trecut, guvernele aveau un rol mai activ în domeniul locuințelor. O mare parte din locuințele existente în Suedia au fost construite ca parte a unei inițiative de stat de a adăuga un milion de locuințe între 1965 și 1974. În Germania, orașe precum Berlinul au construit ansambluri rezidențiale masive pentru muncitorii care au migrat către centrele urbane după încheierea Primului Război Mondial.

Dar acest lucru s-a schimbat. În Germania, trecerea la dependența de sectorul privat a fost intensificată de reunificare, care a comprimat visteria publică și a determinat multe orașe să vândă proprietățile imobiliare. La sfârșitul anilor 1980, Germania mai avea încă aproximativ 4 milioane de locuințe sociale, dar acest număr a scăzut la puțin peste 1 milion în 2020. Este o situație similară în Marea Britanie, unde apartamentele sociale au fost vândute chiriașilor în anii 1980.

Colapsul din sectorul construcțiilor a dus la solicitări de stimulente și sprijin pentru industrie, dar guvernele au un apetit limitat pentru cheltuieli suplimentare după pandemia Covid și pe fondul eforturilor de a ține în frâu inflația. Rezultatul este un val de eșecuri de companii și reduceri ale restructurărilor care riscă să reducă capacitatea de construcție pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite