Seceta și căldura: provocări majore pentru agricultura României. Care sunt cele mai afectate culturi

0
Publicat:

Vara aceasta, agricultorii români se confruntă cu secetă pedologică și probleme din cauza temperaturilor ridicate. Lipsa precipitațiilor și a unui sistem de irigații adecvat, alături de dificultăți în recrutarea forței de muncă, pun presiune pe sectorul agricol.

Seceta afectează culturile agricole din România - Foto Shutterstock
Seceta afectează culturile agricole din România - Foto Shutterstock

În ultimii 4-5 ani, situația terenurilor agricole din România s-a deteriorat semnificativ, conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Agriculturii, relatează TVR Info. În 2020, culturile de grâu, orz și rapiță au fost grav afectate în țară. Peste 800,000 de hectare de grâu au fost compromise, producția fiind extrem de redusă sau inexistentă. Situația a fost similară pentru 175,000 de hectare de orz și 136,000 de hectare de rapiță. 

Concluziile autorităților arată că peste 1,1 milioane de hectare de teren agricol au suferit din cauza secetei. Aproape 28.000 de fermieri au cerut ajutor de la autorități, iar statul a cheltuit 930 de milioane de lei pentru a gestiona situația. 

În 2022, temperaturile extrem de ridicate au accentuat seceta pedologică în toată țara. Acest lucru a întârziat semănatul, afectând răsăritul plantelor și producția culturilor. De exemplu, 250.000 de hectare din culturile de toamnă începute în 2021 au suferit din cauza caniculei, cu peste 16.000 de fermieri afectați și granturi acordate de stat în valoare de 365 de milioane de lei. Seceta a afectat și culturile de primăvară, deteriorând peste 1,1 milioane de hectare de teren agricol și afectând un număr record de 148.000 de fermieri. Este vorba mai ales de culturi de porumb, floarea soarelui, soia și mazăre. 

Specialiștii Comisiei Europene au avertizat că prognozele pentru țara noastră nu sunt optimiste nici în acest an. Se anticipează că fermierii români vor obține randamente mai scăzute la culturile de grâu, orz și rapiță. 

Și în vara aceasta, țara noastră se confruntă cu o secetă pedologică extremă. În sudul și estul țării, fântânile au secat deja, iar în unele localități au fost impuse restricții la alimentarea cu apă în timpul zilei. Situația este critică în județul Olt, unde presiunea apei este scăzută, iar oamenii fac provizii pentru necesitățile de bază. În județul Dolj, culturile au fost afectate de arșiță, în lipsa precipitațiilor, ceea ce pune în pericol producția agricolă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite