Seceta din Brazilia ne va scumpi cafeaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe bursele internaţionale este deja vizibilă o creştere cu peste 50% a preţului cafelei, iar în România scumpirea se va vedea încă din primăvară.

Presa economică internaţională consemnează creşteri spectaculoase ale cotaţiilor la cafea pe bursele specializate şi explică această scumpire prin seceta care afectează culturile din Brazilia.

În câteva săptămâni, consumatorii vor vedea creşteri de preţuri“, notează „Wall Street Journal“, citat de businessinsider.com.

Potrivit analiştilor, furnizorii din Brazilia, unde se produce o treime din volumul pieţei mondiale de cafea, au culturile afectate de secetă în proporţie de 30%. În ianuarie şi februarie, în Brazilia s-a înregistrat cea mai puternică secetă din ultimii ani.

Având în vedere această cauză naturală, analiştii citaţi de „Wall Street Journal“ se aşteaptă la o scumpire cu 55% a cafelei în 2014 faţă de 2013.

În mod obişnuit, fluctuaţiile de preţ la cafea îi lovesc pe consumatori în câteva luni, dar scumpirile de acum sunt atât de mari, încât va dura doar câteva săptămâni până se va produce impactul la nivelul consumatorilor“, arată „Wall Street Journal“.

Potrivit aceleiaşi surse, scumpirile se vor întâlni la început în supermarketuri şi abia apoi în magazinele specializate, pentru că acestea din urmă dispun de stocuri mai mari şi pot atenua şocul.

Cea mai mare scumpire din ultimii 10 ani

Concret, cafeaua era cotată la 1,5485 dolari/pound (aproximativ 3 dolari/kilogram) şi, într-o singură zi, preţul acesteia a urcat la 1,5665 dolari/pound, aceasta fiind cea mai mare scumpire intraday după cea consemnată în noiembrie 2004.

Ce se va întâmpla în România? Părerile sunt împărţite. Reprezentanţii importatorilor spun, ca şi analiştii citaţi de „Wall Street Journal“, că scumpirile se vor transmite mult mai rapid la consumatori decât de obicei, în timp ce retailerii locali cred că scumpirile vor avea loc abia la toamnă, dacă nu chiar la începutul anului viitor.

În cazul în care stocurile din România, unde se consumă anual cafea de peste 350 de milioane de euro, se vor epuiza curând, scumpirile de pe plan internaţional vor ajunge în ţara noastră chiar din primăvară, apreciază importatorii. Ei spun, însă, că amplitudinea scumpirilor va fi mult mai mică şi, până la urmă, ar putea fi atenuată din marjele de profit ale comercianţilor cu amănuntul.
 


Salonul Cafelei, în aprilie la Romexpo

A treia ediţie a Salonului Internaţional al Cafelei se va organiza în perioada 24-27 aprilie 2014, în pavilionul C3 al complexului expoziţional Romexpo din Bucureşti. Evenimentul este singurul de acest fel din România şi îşi propune să aducă împreună producătorii şi importatorii de cafea şi produse conexe, naţionali şi internaţionali.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite