Scufundarea ţărmului Louisianei poate provoca pagube de 100 de miliarde de euro producătorilor de petrol din Golful Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sonde lousiana FOTO Guliver Getty images

Infrastrutură energetică în valoare de o sută de miliarde de dolari este pusă în pericol, în statul american Louisiana, de creşterea nivelului apei din Golful Mexic şi erodarea coastei. Pe măsură ce ţărmul se retrage, conductele de ţiţei sunt expuse apei sărate corozive, cu impact asupra rafinăriilor, rezervoarelor de stocare a petrolului şi porturilor.

„Toată infrastructura construită în anii ’50, ’60 şi ’70 au fost construite pentru a fi protejate de mlaştină”, a declarat, pentru Bloomberg, Ted Falgout, consultant în domeniul energiei şi fost director al Port Fourchon, informează News.ro.

Louisiana are un plan ambiţios dar costisitor de a proteja atât industria petrolieră cât şi cetăţenii de acest risc, dar, cu un deficit de două miliarde de dolari estimat pentru anul viitor, statul nu poate decât să încerce să protejeze coastele care se scufundă. Industria privată deţine peste 80% din coasta Louisianei.

Asta însemană că industria petrolului şi gazelor este presată să susţină proiectele de protejare a mediului fie de bună voie fie cu forţa. „Industria din zonă s-a bazat pe mediul natural pentru protejarea infrastructurii, dar  acesta cedează. Trebuie să intervină”, a spus Kai Midboe, director pentru cercetare la Institutul Apei din Golful Mexic.

Sectorul petrolului şi gazelor pierde deja, în medie, 14 miliarde de dolari pe an din cauza riscurilor naturale pentru infrastructură, potrivit unui studiu realizat de America’s Wetlands Foundation şi Entergy, iar până în 2030 aceste pierderi ar putea depăşi 350 de miliarde de dolari.

America’s Wetlands Foundation s-a asociat deja cu ConocoPhillips, Chevron şi CITGO Petroleum pentru construirea unui proiect pilot de un milion de dolari, pe o distanţă de 1 milă (1,6 kilometri), pentru prevenirea eroziunii de-a lungul unei rute utilizate de companiile de petrol şi gaze, Gulf Intracoastal Waterway.

Ţărmul se retrage cu un metru pe lună

În fiecare an, în Louisiana, circa 40 de kilometri pătraţi sunt înghiţiţi de apele golfului. La Port Fourchon, care deserveşte 90% din producţia de petrol în ape de mare adâncime, ţărmul cedează cu aproximativ un metru pe lună. La nivelul statului, aproape o mie de kilometri de conducte ar putea fi expuse, în următorii 25 de ani, potrivit unui studiu realizat de Louisiana State University şi Rand Corporation.

Scufundarea ţărmului amplifică un alt risc natural, inundaţiile provocate de furtuni, cum este cea care afectează în prezent Baton Rouge, capitala statului. Circa 40.000 de case din sud-estul Louisianei au fost afectate de inundaţiile devastatoare şi cel puţin 8 oameni au murit.

Insulele barieră şi mlaştinile reduc efectul furtunilor şi absorb apa de ploaie ca un burete, dar, pe măsură ce terenul se erodează, furtunile avansează fără nicio piedică, iar sistemele de protejare ale Louisianei devin mai puţin eficiente. Statul estimează că daunele provate de inundaţii ar putea creşte cu 20 de miliarde de dolari în anii următori, dacă ţărmul nu va fi consolidat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite