Schimbări importante pentru șoferii care vor să ajungă în Belarus și Rusia. Ce se întâmplă cu asigurările

0
Publicat:

Șoferii români care intenționează să plece cu mașina în Rusia sau Belarus, după data de 1 iunie 2023, trebuie să știe că începând cu această dată vor fi operate modificări majore.

Masini la granita dintre Finlanda si Rusia FOTO EPA EFE jpg

La data de 31 mai 2023 ora 23:59 CET, acordurile încheiate în cadrul Sistemului Carte Verde între birourile naționale din statele SEE, Elveția și Regatul Unit (UK) cu birourile naționale din Republica Belarus și Federația Rusă, deci inclusiv acordurile încheiate de BAAR în calitate de birou național în România cu aceste birouri, își încetează valabilitatea.

În consecință, începând cu data de 01 iunie 2023, nici o societate de asigurare din România nu mai poate încheia asigurări Carte Verde cu valabilitate în Republica Belarus și Federația Rusă.

De asemenea, documentele de asigurare Carte Verde încheiate sub autoritatea birourilor naționale din Republica Belarus și Federația Rusă nu mai sunt valabile pe teritoriul României.

Ce pot face românii care sunt nevoiți să ajungă în Belarus cu mașina

Potrivit informațiilor oficiale obținute de „Adevărul” posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federației Ruse sau care se află în statele respective la data de 01 iunie 2023 au obligația să încheie asigurări la intrarea, respectiv pe teritoriul acestora.

Astfel, pentru Belarus, românii pot să încheie o Asigurare de frontieră la intrarea în acest stat, cu valabilitate pe perioada șederii dar de minimum 15 zile.

Asigurările de frontieră se pot încheia la societățile de asigurare indicate mai jos:

- Belarusian Republican Unitary Insurance Company “Belgosstrakh”

(www.bgs.by;info@bgs.by);

- Belarusian Republican Unitary Enterprise Eximgarant of Belarus

(www.beg.by;info@eximgarant.by; inbox@eximgarant.by);

În cazul în care românii se află deja pe teritoriu Belarus, să încheie o asigurare de răspundere civilă auto la o societate de asigurare din acest stat cu valabilitate pe perioada șederii dar minim o lună. Aceste asigurări se pot încheia la societățile de asigurare indicate mai jos:

- Closed Joint Stock Insurance Company “TASK” (www.task.by; office@task.by);

- Closed Joint Stock Insurance Company “PromTransInvest” www.promtransinvest.by;

inform@promtransinvest.by);

- Closed Joint Stock Insurance Company “Belneftestrakh” (www.bns.by;

insurance@bns.by);

- Limited Liability Insurance Company “Asoba” (www.asoba.by; office@asoba.by)

La părăsirea teritoriului Belarus, șoferii autovehiculelor care nu vor face dovada că au deținut asigurare valabilă pe perioada șederii în acest stat vor fi amendați.

Ce pot face românii nevoiți să ajungă în Rusia 

Pentru Rusia, românii pot încheia o asigurare de răspundere civilă auto la intrarea pe teritoriul acestui stat cu valabilitate pe perioada șederii dar de minimum 5 zile. De regulă punctele de vânzare a asigurărilor sunt situate la cca. 500 de m de punctele de frontieră și sunt deschise non- stop. Punctele de vânzare confirmate la ora actuală sunt următoarele:

1. Finlanda Leningrad oblast Brusnichnoe 21 century

2. Estonia Leningrad oblast Ivangorod AlfaStrakhovanie, 21 century, Renessans

3. Finlanda Leningrad oblast Svetogorsk 21 century

4. Finland Leningrad oblast Torfyanovka 21 century

5. Letonia Pskov oblast Burachki AlfaStrakhovanie, 21 century

6. Finlanda Republic of Karelia Liuttya Renessans

7. Lituania Kaliningrad oblast Sovetsk AlfaStrakhovanie, 21 century

Ce se întâmplă cu mașinile înmatriculate în Belarus sau Rusia care vin în România

Posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în Belarus și Federația Rusă care doresc să circule cu acestea pe teritoriul României, sunt obligați fie să dețină o Asigurare de frontierăvalabilă încheiată într-un stat din SEE sau în Elveția, fie să încheie o Asigurare de frontieră în România. În prezent, în România, încheie asigurări de frontieră societatea OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite