Schema de finanţare nerambursabilă pentru tineri la deschiderea primei firme a fost extinsă pentru toţi întreprinzătorii debutanţi în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile nerambursabile în limita a 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea planului de afaceri şi garanţia statului în limita a 80%, dar nu mai mult de 80.000 euro, din valoarea unui credit bancar vor fi acordate tuturor persoanelor care vor să deschidă prima firmă, nu doar tinerilor, aşa cum este schema până în prezent. Decizia a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri.

Măsura a fost prezentată Executivului sub forma unei ordonanţe de urgenţă, dar Guvernul a decis ca actul normativ să fie transformat în proiect de lege, care să fie aplicat doar după ce este aprobat şi de Parlament.

Actul normativ modifică OU 6/2011 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

„Proiectul de act normativ adoptat de Guvern elimină condiţia de vârstă maximă pentru a permite accesul întreprinzătorilor la facilităţile acordate, prin înlocuirea în textul legislativ a sintagmei «întreprinzători tineri» cu sintagma «întreprinzători debutanţi în afaceri»“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

La începutul lunii martie, noul ministru pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat că una dintre priorităţile mandatului său este de a da posibilitatea oricărui român care nu a avut o firmă să înfiinţeze una, prin extinderea facilităţilor oferite de programul întreprinzătorului debutant.

Miercuri, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a apreciat că noul act normativ va elimina barierele existente până în prezent în domeniu.

„Se elimină toate barierele care erau până acum, se acordă sprijin financiar nerambursabil pentru pornirea unor afaceri, garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare, scutirea de la plata taxelor pentru operaţiuni de înmatriculare“, a spus Ponta.

Legislaţia în vigoare stabileşte că tinerii care îşi deschid prima firmă beneficiază de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri pentru care face dovada surselor de cofinanţare, de garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei, precum şi de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 angajaţi pe perioadă nedeterminată şi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului pentru înregistrarea microîntreprinderii.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/schem-finan-are-nerambursabil-pentru-debutan-ii-in" target="_blank">View the story "Schemă finanţare nerambursabilă pentru debutanţii în afaceri " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite