Scandal monstruos în Botoşani: Muncitori srilankezi concediaţi pentru că unii erau infectaţi cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sascha Schuermann/Getty Images
FOTO Sascha Schuermann/Getty Images

Un scandal monstruos se desfăşoară zilele acestea la Botpşani după ce 44 de muncitori srilankezi ai fabricii GT Company au fost concediaţi după ce s-a descoperit că unii dintre ei erau infectaţi cu coronavirus.

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoşani au descins la sediul firmei de confecţii GT Company, după concedierea a peste 40 de angajaţi din Sri Lanka, dintre care unii au fost depistaţi pozitiv la Covid-19, scrie Monitorul de Botoşani.

Concret, la 25 aprilie, unul dintre angajaţii aduşi din Sri Lanka a fost depistat pozitiv cu Covid-19. Ulterior, şapte contacţi direcţi ai muncitorului au fost izolaţi în spaţiile de cazare unde locuiau, oferite de companie. Între timp, însă, pentru că în rândul muncitorilor au mai fost confirmate câteva cazuri, patronatul a luat decizia închiderii companiei, iar cei peste 40 de muncitori din Sri Lanka au rămas fără contracte de muncă.

Potrivit unor surse citate de Ştirile Pro TV, srilankezii au fost urcaţi în autocare pentru a fi trimişi acasă. Însă, în mijloacele de transport au ajuns şi persoanele care erau în izolare astfel că situaţia a impus oprirea autocarelor care s-ar fi deplasat spre Roman. 

„Autocarul a fost oprit în oraşul Roman, fiind întors la Botoşani, iar toţi cei 42 de ocupanţi ai autocarului plasaţi în carantină într-unul din spaţiile amenajate din Botoşani”, a precizat medicul Delia Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP Botoşani.

Sursele citate de ProTV susţin că în autocar se aflau şi persoane infectate, deşi acestea ar fi trebuit să fie plasate în carantină.

Contactat de ProTV, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus că, deşi srilankezii nu aveau simptome, ar fi trebuit să fie testaţi.

„Se testează toţi contacţii celor care se aflau aproape de persoanele infectate din autocar: două rânduri din faţa, două rânduri din spate şi două rânduri din lateral”, a declarat ministrul.

Situaţie similară în Dâmboviţa

Aproximativ în aceeaşi perioadă un caz similar a fost descoperit în Dâmboviţa: Autorităţile au stabilit un nou focar de coronavirus a fost depistat în comuna Tărtăşeşti. 5 cetăţeni srilankezi au fost depistaţi pozitiv.

Este vorba despre o serie de îmbolnăviri depistate la o firmă din localitatea Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Potrivit DSP, 5 cetăţeni veniţi din Sri Lanka au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Alte 27 de persoane au fost băgate în carantină.

"Începând cu data de 28 aprilie 2020, la o societate comercială cu sediul în localitatea Tărtăşeşti, este în evoluţie un focar de colectivitate cu cinci cazuri confirmate până la acest moment, toţi cetăţeni din Sri Lanka. Aceste cazuri au generat un număr de 27 de persoane aflate în contact direct, care au fost introduse în autoizolare la domiciliu împreună cu membrii familiilor lor", a notat DSP Dâmboviţa într-un comunicat.

Potrivit DSP, firma a fost amendată cu 20.000 lei pentru nerespectarea măsurilor speciale pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite