Presiuni făcute pentru scoaterea Sucevei din carantină. Primarul Lungu: „Dacă nu se iau măsuri de relaxare, murim din punct de vedere economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Radu Baran
FOTO: Radu Baran

Ridicarea carantinei din zona metropolitană Suceava este justificată de statisticile cu privire la felul în care s-a diminuat focarul de coronavirus, susţine primarul Sucevei, Ion Lungu.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, 6 aprilie, că dacă nu se iau măsuri de relaxare, economia suceveană va fi puternic afectată. 

Alesul local a spus că le va cere autorităţilor centrale să reanalizeze situaţia de la Suceava, având în vedere că de la debutul pandemiei de COVID-19 până în prezent statistica s-a schimbat în bine.

Indicatorul care arată numărul de infectaţi la mia de locuitori, în măsura în care sunt folosite valorile populaţiei de la recensământul din 2011, este de 4,36, în vreme ce, dacă sunt folosite valorile populaţiei de la direcţia de statistică, indicatorul scade la 3,14.

„Este o situaţie pe care o urmăresc şi o analizez în fiecare zi şi am rugat DSP să ne pună la dispoziţie aceste date. Dacă discutăm concret, la ziua de ieri (marţi, 5 mai), în Suceava sunt 783 de cazuri pozitive din care s-au vindecat 388 de persoane şi total cazuri active 402 persoane. Acest indicator se raportează la 1.000 de locuitori ai oraşului. Şi aici sunt două modalităţi de raportare. Dacă ne raportăm la numărul de persoane de la recensământul din 2011 care nu este concludent, cu 90.121 locuitori, astăzi avem în Suceava 4,33 persoane la 1.000 de locuitori. Cred că este corect să luăm numărul de persoane de la Direcţia de Statistică, care este 128.007, ceea ce înseamnă că numărul cetăţenilor infectaţi la 1.000 de locuitori este de 3,14. Acest indicator a scăzut semnificativ dacă îl comparăm cu cel de acum o lună de zile.Deci noi trebuie urmărim acest indicator să scadă şi eu sper că în perioada următoare se va întâmpla acest lucru. Dacă nu se iau măsuri de relaxare a carantinării, murim din punct de vedere economic”, a declarat Ion Lungu. 

Consiliul Judeţean Suceava (CJ) a anunţat că în zona de carantinăm mai exact în municipiu şi în cele 8 localităţi limitrofe, sunt 536 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, care nu s-au vindecat încă. 

Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, le-a cerut primarilor din localităţile sucevene carantinate, Suceava, Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, ca săptămâna viitoare să vină cu propuneri şi argumente concrete pentru ridicarea acestei măsuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgenţă va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu data de 15 mai. Măsurile de relaxare nu vor fi valabile şi pentru zonele carantinate.

Municipiul Suceava şi 8 comune limitrofe sunt în carantină de pe data de 1 aprilie 2020. Judeţul se află pe primul loc pe ţară la numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite