Săptămână grea pentru Elon Musk: toate companiile sale au întâmpinat probleme

0
Publicat:

O săptămână grea pentru Elon Musk a fost încheiată vineri, când acționarii instituționali ai Tesla au sfătuit consiliul de administrație al companiei să controleze un CEO „supra-angajat”, în cadrul unei scrisori deschise, relatează CNBC.

Tesla, SpaceX şi Twitter au întâmpinat probleme săptămâna aceasta, Foto: Profimedia
Tesla, SpaceX şi Twitter au întâmpinat probleme săptămâna aceasta, Foto: Profimedia

Scrisoarea urmează exploziei în aer a rachetei SpaceX Starship în timpul primului său zbor de testare de joi și unui raport publicat miercuri privind câștigurile Tesla din primul trimestru care arată o scădere a venitului net cu mai mult de 20% față de anul precedent, din cauza reducerii marjelor. Raportul a făcut ca acțiunile Tesla să scadă cu aproape 10%, joi, și a șters aproape 13 miliarde de dolari din averea netă a lui Musk, potrivit Bloomberg Billionaires’ Index.

De asemenea, Musk a intrat din nou în controverse cu Twitter, eliminând statutul ,,verificat” de la conturile majorității abonaților care nu plătesc și eliminând marcajele pentru oficialii guvernamentali și conturile, ridicând spectrul impostorilor care rulează pe platformă.

Ce spune scrisoarea

Investitorii Tesla, care spun că deținerile lor se ridică la peste 1,5 miliarde de dolari, doresc ca board-ul să aducă mai mulți membri independenți și să lucreze mai mult pentru a rezolva problemele din cadrul companiei care pot reprezenta ,,riscuri juridice, operaționale și reputaționale substanțiale”, pentru producătorul de vehicule electrice, ,,punând în pericol valoarea sa pe termen lung”.

Investitorii sunt preocupați, în special, de modul în care Musk și Tesla gestionează drepturile omului și drepturile lucrătorilor. Scrisoarea lor relatează multe procese în care Tesla a fost dat în judecată pentru discriminare rasială, distrugerea sindicatelor, furtul de salarii, hărțuirea sexuală și condițiile de muncă nesigure.

Tesla pare să îmbrățișeze o cultură mai largă de a fi mai presus de lege”, au scris investotorii, adăugând că Tesla se confruntă în prezent cu anchete penale din partea Departamentului de Justiție al SUA, a Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) și a Departamentului pentru Vehicule cu Motor din California, în legătură cu tehnologia Autopilot și cu afirmațiile sale despre autoconducere.

,,În loc să lucreze pentru a rezolva problemele cu autoritățile de reglementare, CEO-ul Musk a postat tweet-uri și comentarii depreciative, alimentând tensiunile”, au scris aceștia.

Cu cât au scăzut acţiunile Tesla

Scrisoarea deschisă către consiliul de administrație al companiei vine după ce acțiunile Tesla au scăzut cu peste 15% în ultima lună.

Kristin Hull de la Nia Impact Capital a declarat pentru CNBC că scrisoarea este un „îndemn la acțiune” și speră că președintele Tesla, Robyn Denholm, își va face puțin timp pentru a scrie un răspuns semnificativ.

Vrem să vedem un consiliu de administrație care să-și ia treaba în serios – nu îi vedem făcând o treabă bună în a fi șefii lui Elon Musk.”

Rachete care explodează

În timp ce acțiunile Tesla erau în creștere la începutul ședinței de tranzacționare de vineri, actualizarea rezultatelor companiei pentru primul trimestru din această săptămână a dezvăluit niveluri de stocuri în creștere și o erodare a marjelor de profit.

Potrivit prezentării pentru investitori a companiei pentru primele trei luni ale anului 2023, Tesla datorează furnizorilor 7,32 miliarde de dolari și deține un stoc de 14,38 miliarde de dolari după ce a intensificat producția în fabricile sale și a implementat reduceri de prețuri în primul trimestru.

Tesla a majorat vineri prețurile pentru vehiculele Model S și X pe unele piețe, aceste modele reprezentând o mică parte din vânzările și producția totală a Tesla în prezent. Creșterea modestă a prețurilor a fost însoțită, de asemenea, de un stimulent – trei ani de Supercharging gratuit în rețeaua de încărcare a vehiculelor electrice a companiei.

Scăderea prețului acțiunilor Tesla are un efect direct asupra lui Musk, a cărui avere personală este derivată în mare parte din deținerile sale Tesla, întrucât a pierdut aproximativ 13 miliarde de dolari din averea sa netă pe hârtie a doua zi după publicarea rezultatelor Tesla din primul trimestru.

Tot joi, contractorul american de apărare al lui Musk a lansat, de asemenea, vehiculul său Starship Super Heavy într-un zbor orbital de testare de la instalația sa din Boca Chica, Texas.

După cum a raportat anterior CNBC, racheta a ieșit de pe rampa de lansare – un fel de triumf – dar a și explodat, ceea ce a făcut ca Administrația Federală a Aviației să blocheze deocamdată programul până la o evaluare suplimentară.

Înainte de explozie, grupurile locale de mediu și pentru drepturile indigene au protestat împotriva lansării, anticipând daune aduse vieții sălbatice, sănătății oamenilor și proprietății.

Între timp, Musk continuă să facă mișcări controversate cu Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o anul trecut pentru 44 de miliarde de dolari, vânzând acțiuni Tesla în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta la finanțarea achiziției.

Săptămâna aceasta, Twitter a eliminat statutul verificat de la personalități publice și conturi guvernamentale, inclusiv de la președintele Joe Biden, de la personalități publice, de la Papa și chiar de la agenții de transport în comun, inclusiv BART din San Francisco.

Twitter a eliminat, de asemenea, etichetele „finanțate de guvern” și „afiliate statului Chinei” din conturile de Twitter ale unei multitudini de organizații media globale.

Musk, a cărui avere este în prezent de 164 miliarde de dolari, rămâne în continuare a doua cea mai bogată persoană din lume, după președintele și directorul general al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Bernard Arnault, care a adunat o avere de 211 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite