Rusia vrea să cheltuie 6% din PIB pentru apărare, mai mult decât dublu decât înaintea invadării Ucrainei

0
Publicat:

Rusia vrea să dubleze cheltuielile cu apărarea anul viitor, la 6% din Pib, o creștere uriașă față de anul 2021 înainte de invazia rusă asupra Ucrainei, când acestea reprezentau 2,7%, scrie Reuters.

Colaj foto cu Vladimir Putin și sute de militari ruși aliniați lângă camioane
Rusia vrea să cheltuie 6% din PIB pentru apărare în 2024

Rusia intenţionează să îşi majoreze cheltuielile bugetare cu 25,8% anul viitor, la 36.600 miliarde de ruble (383 miliarde de dolari), a anunţat vineri premierul Mihail Mișustin, transmite Reuters.

Moscova şi-a majorat semnificativ cheltuielile din domeniul apărării, în urma invadării Ucrainei, iar cheltuielile sociale ar urma de asemenea să crească, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie.

Cheltuielile bugetare planificate pentru anul viitor sunt echivalentul a aproximativ 20,4% din PIB.

Planurile pentru 2024 prevăd un deficit bugetar redus, în timp ce veniturile sunt estimate la 35.000 miliarde de ruble, a anunţat Mișustin la reuniunea guvernamentală televizată.

Guvernul discută planurile bugetare pentru următorii trei ani.

Bloomberg anunţa vineri că Rusia intenţionează în 2024 să îşi majoreze masiv cheltuielile din domeniul apărării, acestea urmând să ajungă la 6% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2023 şi 2,7% din PIB în 2021.

Moscova şi-a dublat obiectivul pentru cheltuielile din domeniul apărării în 2023 la peste 100 miliarde de dolari, anunţa Reuters în august, în urma sporirii costurilor războiului din Ucraina.

Creşterea costurilor cu războiul sprijină redresarea modestă a economiei ruse în acest an, în urma producţie industriale mai ridicate, dar conflictul a afectat deja finanţele publice, ducând la un deficit de aproximativ 24 miliarde de dolari, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.

Încă din luna aprilie, un reputat economist rus, profesor la Universitatea din Chicago, avertiza că economia Rusiei devine din ce în ce mai primitivă pe măsură ce războiul său din Ucraina se prelungește.

Potrivit economistului rus și profesor de la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin, repercusiunile ar putea împinge Rusia pe aceeași cale pe care a îndurat-o Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii.

Sonin, pe care Moscova l-a vizat într-un dosar penal luna trecută, a declarat duminică pentru publicația de știri rusă Novaya Gazeta că sancțiunile occidentale de până acum nu au avut „nicio influență” asupra economiei Rusiei. El a spus că, în schimb, eforturile de război ale lui Vladimir Putin au târât pe creștere și au alimentat tulburări.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite