Rusia îşi întoarce faţa către fracturarea hidraulică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia plănuieşte răspândirea puţurilor de fracturare hidraulică.n  FOTO: Reuters
Rusia plănuieşte răspândirea puţurilor de fracturare hidraulică.n  FOTO: Reuters

Rusia intenţionează să împrumute din Statele Unite ale Americii tehnici de fracturare hidraulică pentru a maximiza exploatarea zăcămintelor de ţiţei, în acest an, mărindu-şi numărul puţurilor de forare, astfel încât să obţină o producţie cu 15% mai mare.

Cel de-al treilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, TNK-BP, va folosi metoda fracturării hidraulice combinată cu forarea orizontală pentru aproape jumătate dintre puţurile folosite în acest an, adică de şase ori mai mult decât acum doi ani, au declarat reprezentanţii companiei, citaţi de agenţia de ştiri Bloomberg.

Procesul fracturării hidraulice, metodă care presupune injectarea sub presiune a unui amestec de apă, nisip şi produse chimice în rocile de adâncime pentru a degaja rezervele de ţiţei, a fost folosit în regiuni izolate din Siberia, principala sursă de petrol a Rusiei. Şi ceilalţi mari producători din ţară au planuri asemănătoare, printre care Rosnef, Lukoil şi Gazprom Neft.

Ceea ce este nou în acest an este forajul orizontal, într-un unghi de 90 de grade, ceea ce permite accesul la rezerve mai mari de ţiţei. Metoda a fost perfecţionată în Statele Unite, din motive de eficienţă economică. În Rusia, producătorii pot recupera cu 15% mai mult ţiţei faţă de metoda fracturării verticale.

Este o mare schimbare pentru felul în care companiile abordează producţia care a avut loc, efectiv, în ultimul an şi jumătate”, a declarat Leonid Fedun, directorul executiv adjunct al Gazprom Neft. „Am făcut progrese.”

Producţia este în plină ascensiune

Creşterea producţiei Rusiei este importantă pentru a susţine producţia internă de ţiţei peste pragul de 10 milioane de barili pe zi pentru cel de-a patrulea an consecutiv, depăşind astfel Arabia Saudită şi Statele Unite, a declarat Cliff Kupchan, analist în cadrul companiei de consultanţă Eurasia Group.

Miza este una extrem de importantă pentru statul rus pentru care jumătate din veniturile totale se datorează producţiei de petrol şi gaze. Însă mari câştigători sunt şi furnizorii de energie ai populaţiei şi producătorii echipamentelor de fracturare hidraulică.

Gigantul Gazprom Neft, cel care deţine monopolul asupra gazului natural din Rusia, dar are şi operaţiuni de exploatare a ţiţeiului, va dubla în acest an numărul puţurilor de fracturare hidraulică.

Lukoil, cel de-al doilea mare producător de ţiţei al Rusiei, intenţionează să utilizeze metoda fracturării hidraulice orizontale pentru 55 de puţuri, înh următorii nouă ani, aşteptându-se la o maximizare a producţiei cu 15%.

Compania controlată de stat Rosnef va folosi noua metodă pentru 50 de puţuri în acest an, marcând un salt uriaş de la doar trei unităţi de forare în 2012, potrivit unei prezentări a companiei.

Marile schimbări de astăzi

Cu toţii folosesc astăzi puţurile orizontale, iar tehnologiile le-au asociat cu fracturarea hidraulică, deoarece este cea mai bună cale de a maximiza profiturile”, a susţinut Lev Snyker, partener în cadrul grupului bancar Greenwich Capital la Moscova.

Fracturarea hidraulică a permis exploatarea rezervelor de gaz natural din Statele Unite care erau considerate în trecut neutilizabile. SUA a depăşit astfel Rusia şi a devenit cel mai mare producător de comodităţi din lume. Fracturarea orizontală măreşte eficienţa metodei şi permite accesul la mai multe roci care păstrează ţiţeiul şi gazele naturale.

Sttele Unite îşi măresc producţia internă prin exploatarea rezervoarelor din Dakota de Nord şi Texas, iar în decembrie a atins 7 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, potrivit Administraţiei de Informaţii în Energie din Statelor Unite.

Însă preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis să schimbe această situaţie. Rusia are stabilit ca scop menţinerea producţiei la mai mult de 10 milioane de barili pe zi.

Şisturile din zona Bashenov sunt dispuse într-un strat de rocă de mărimea Franţei, care se află sub teritoriul Siberiei, în centrul atenţiei marilor producători din Rusia, despre care se crede că ascunde rezerve mai mari decât Arabia Saudită. Substratul geologic din Bashenov se aseamănă cu cel din Dakota de Nord, şisturile Bakken, unde producţia s-a dublat, ajungând la 70.000 de barili pe zi, informează Bloomberg.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite