Vatican: slujba inaugurală a Papei Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc va sosi în câteva minute la Bazilica Sfântului Petru de la Vatican, unde va începe prima sa slujbă. Peste 130 de delegaţii oficiale internaţionale vor participa, iar în Piaţa San Pietro sunt aşteptaţi peste 100.000 de pelerini.

Printre primele gesturi făcute de Papa Francisc cu câteva minute înainte de începerea ceremoniei a fost să binecuvânteze un copil bolnav. 

Papa Francisc a intrat în Piaţa Sfântul Petru în papamobil, marţi dimineaţă, înaintea slujbei de întronizare, relatează AFP.

Îmbrăcat în veşminte albe şi zâmbitor, la bordul vehiculului său complet decapotat, Papa a salutat mulţimea care îl aclama.

 Urmăriţi imagini video în direct din Piaţa San Pietro. 

***

Papa Francisc va fi întronizat marţi, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, un eveniment la care vor asista numeroşi şefi de stat şi de guverne şi capete încoronate şi la care sunt aşteptaţi sute de mii de credincioşi, relatează AFP care prezintă principalele etape ale ceremoniei.

- Cu puţin înainte de ora locală 9.00 (10.00, ora României), Papa pleacă de la reşedinţa Sfânta Marta, unde a fost cazat în timpul conclavului şi unde continuă să locuiască până când apartamentele papale sunt pregătite să îl primească.

- La ora locală 9.00 (10.00, ora României), primul Papă originar din Americi efectuează turul Pieţei Sfântul Petru la bordul papamobilului, salutându-i pe cei aproximativ 200.000 de credincioşi aşteptaţi acolo.

- Papa şi prelaţii ce vor oficia împreună cu el mesa poartă veşminte şi ornamente liturgice.

- Însoţit de patriarhi din Est, Francisc se reculege la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii Catolice, amplasat în centrul Bazilicii.

- Cardinalul protodiacon francez Jean-Louis Tauran aduce cufărul cu Pallium-ul - fâşia de stofă care se poartă peste casulă - şi inelul pescarului, simbolurile papalităţii. - Papa şi cardinalii ce îl însoţesc pornesc în procesiune spre altar cântând Laudes, un cânt de aclamare a noului Suveran Pontif.

- Cardinalul protodiacon aşează Pallium-ul pe umerii fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio. - Decanul de vârstă al Colegiului Cardinalilor îi pune inelul pe inelarul de la mâna stângă.

- La ora locală 9.30 (10.30, ora României), purtând însemnele papale, noul Papă, care şi-a ales numele Sfântului Francisc din Assisi, începe să oficieze liturghia de întronizare în Piaţa Sfântul Petru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite