Rusia ameninţă că va sista furnizarea de petrol şi gaz pentru ţările care îi impun plafoane de preţ

0
Publicat:

Rusia ameninţă că va înceta să vândă petrol şi gaz ţărilor care-i impun plafoane de preţ, la puțin timp după ce Ursula von der Leyen avansase ideea plafonării prețului gazelor rusești.

Vladimir Putin și purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. Foto Shutterstock
Vladimir Putin și purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. Foto Shutterstock

Companiile care impun plafoane de preţ nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmând afirmaţii asemănătoare făcute în ziua anterioară de vicepremierul rus Aleksandr Novak.

Pur şi simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu sunt de piaţă”, a insistat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Miniştrii de finanţe ai statelor din G7 se întâlnesc vineri prin videoconferinţă şi ar putea conveni impunerea unui plafon de preţ pentru petrolul cumpărat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.

Uniunea Europeană a convenit în luna mai instituirea progresivă a unui embargou parţial asupra petrolului şi produselor petroliere ruseşti.

Declaraţia lui Dmitri Peskov s-a referit numai la exporturile de petrol.

Ursula von der Leyen: UE trebuie să impună plafoane pentru gazul rusesc

Între timp însă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a sosit momentul ca Uniunea Europeană să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc, anunţând totodată că UE a reuşit să-şi umple depozitele de gaz la 80% din capacitate.

Reacţionând după această declaraţie a preşedintei executivului comunitar, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a transmis că dacă UE va lua o asemenea măsură, Rusia îi va sista livrările de gaz natural. „Pur şi simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa”, a scris Medvedev pe Telegram.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite