Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia, potrivit site-ului de ştiri Onet.pl, citat de Bloomberg. Aceasta este cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre Moscova şi UE cu privire la aprovizionarea cu energie.

Preţurile gazelor europene au crescut cu până la 17% după anunţul publicaţiei, care a citat surse guvernamentale pe care nu le-a numit.

Conform datelor transmise de Bloomberg, guvernul polonez a spus că are suficient gaz în depozit, iar operatorul sistemului de gaze a spus că este pregătit pentru posibile reduceri.

Moscova şi Europa sunt blocate într-un conflict cu privire la modul în care ar trebui să fie plătită gazul, iar preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri livrările dacă cererile sale nu sunt îndeplinite. Kremlinul a spus că gazul trebuie cumpărat în ruble, dar Uniunea Europeană consideră că acest lucru ar încălca sancţiunile şi, de asemenea, ar întări mâna lui Putin în mod inacceptabil.

Polonia, care a fost hotărâtă în apelurile sale pentru măsuri mai dure împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a precizat că nu va plăti în ruble. Acesta a reiterat această poziţie şi marţi.

Informaţia a fost confirmată de surse guvernamentale poloneze, precum şi de reprezentanţi ai companiei de gaze dominante din ţară, PGNiG SA.

Agenţia rusă de presă Interfax a raportat că Polonia nu a primit gaze naturale din est prin conducta Yamal-Europa în dimineaţa zilei de 26 aprilie, citând date de la operatorii de gaze.

Polonia spune că este pregătită pentru potenţiale reduceri ale livrărilor de gaze, iar consumatorii nu se vor confrunta marţi cu lipsuri, a declarat pentru Bloomberg Iwona Dominiak, purtătorul de cuvânt al operatorului gaz System din ţară.

Ea a spus că operatorul nu este parte la contractul de furnizare de gaz al PGNiG cu Gazprom din Rusia şi că nu poate comenta raportul Onet.pl.

Date separate de la operatorul polonez arată că livrările de gaz rusesc pentru miercuri din Belarus către Polonia au scăzut la aproape zero. Zlotul a scăzut şi el după raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite