Ruşanu anunţă că va cere Parlamentului înjumătăţirea salariilor conducerii ASF. Preşedintele Autorităţii ar urma să încaseze astfel 7.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiarã (ASF) ar putea fi reduse cu 50% în acest an, comparativ cu nivelul anului 2013, în acest sens urmând să fie înaintată o propunere comisiei de specialitate din Parlament, a declarat preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu.

"Anul trecut, salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumătatea nivelului salariilor foştilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dacă se va aproba, salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 şi de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica şi celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a spus Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat bugetul de venituri şi ceheltuieli al ASF pentru acest an nu prevede acordarea de stimulente şi a primei de vacanţă salariaţilor instituţiei.

"În 2013 au fost acordate stimulente şi prime de vacanţă", a spus Ruşanu.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent în lei, acesta fiind cel mai bine plătit salariat al instituţiei, în timp ce prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, şi vicepreşedinţii ASF (Mircea Ursache, Corneliu Moldoveanu, Ion Giurescu) câştigă lunar 12.000 de euro, echivalent în lei.

"Politica salarială pentru conducerea ASF (cei nouă membri ai Consiliului ASF) este stabilită potrivit legii de înfiinţare a ASF, cu modificările ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite în mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR. Nivelul salarizării membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM şi CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al preşedintelui ASF - echivalentul în lei a 14.000 de euro (informaţia a fost făcută publică încă din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepreşedintelui ASF şi vicepreşedinţilor ASF sunt echivalentul în lei a 12.000 de euro", se menţionează într-un comunicat al ASF, dat recent publicităţii. 

În ceea ce priveşte restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autorităţii şi au fost stabilite având în vedere nivelul salariilor din industria supravegheată şi reglementată. 

Potrivit ASF, nivelul salariilor angajaţilor din cadrul instituţiei a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de fostele comisii de supraveghere), iar o a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014. 

"Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere. Măsurile de reducere a salariilor fac parte din politica de organizare şi restructurare a ASF în urma comasării fostelor comisii de supraveghere. Salariile angajaţilor ASF sunt în conformitate cu prevederile art. 15 din OUG nr. 93/2012. Nivelul salarial ia în considerare nivelul remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară, astfel încât să existe o corelare cu nivelul salariilor din entităţile supravegheate şi să fie asigurată independenţa în actul de supraveghere. Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial", se mai spune în comunicat. 

ASF atrage atenţia asupra faptului că nu este o instituţie bugetară, ci una de interes public, care se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate. Astfel, veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obţin în funcţie de volumul pieţelor. Dacă pieţele se contractă, veniturile sunt mai mici şi se reflectă inclusiv în reduceri salariale, explică ASF. 

Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit o replică la informaţiile conform cărora veniturile brute ale acestuia în lunile noiembrie şi decembrie 2013 au fost de 17.096 de euro şi, respectiv, 50.946 de euro.

Preşedintele ASF, fostul liberal Dan Radu Ruşanu, este cel mai bine plătit angajat al ASF, el obţinând numai în ultimele două luni ale anului 2013 un venit brut total în valoare de 72.094. Acestuia îi urmează Daniel Dăianu, cu un venit brut de 69.043 de euro în noiembrie şi decembrie.

În urma articolului publicat vineri de Hotnews.ro, Daniel Daianu a transmis, duminică, câteva precizări prin care explică veniturile brute câştigate de acesta la ASF în luna noiembrie şi decembrie.

"Venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alături de salariul brut, o primă de vacanţă anuală (echivalând cu un salariu) de care beneficiază lucrătorii ASF şi pe care am ridicat-o în acea lună şi o primă de sfârşit de an. De aici apare discrepanţa mare faţă de noiembrie şi celelalte luni. (..) Ca opţiune personală, o parte din salariul meu la ASF ia lunar calea unor donaţii, a precizat Daniel Daianu, pentru sursa citată.


Mai puteţi citi: 

Cum explică prim-vicepreşedintele ASF veniturile de zeci de mii de euro. Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit o replică la informaţiile conform cărora veniturile brute ale acestuia în lunile noiembrie şi decembrie 2013 au fost de 17.096 de euro şi, respectiv, 50.946 de euro.

Statul pregăteşte o super-imunitate pentru şefii sistemului financiar. Conducerea Comitetului Naţional de Supraveghere. Macroprudenţială, organism care urmează să fie înfiinţat pentru rezolvarea eventualelor crize din sistemul financiar, va fi scutită de plasarea sub reglementările privind incompatibilităţile şi conflictul de interese, şi, în acelaşi timp, membrii săi nu vor răspunde civil sau penal în exercitarea atribuţiilor, cu excepţia cazurilor de rea-credinţă şi neglijenţă gravă.

Marian Mîrzac, cercetat penal în dosarul „Carpatica“, şi-a dat demisia din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul ASF. Marian Mîrzac, cercetat penal în dosarul „Carpatica“ alături de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, a transmis astăzi către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) demisia din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite