Romsilva scoate pentru vânzare 33.383 brazi pentru Crăciun. Iată care sunt preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brazi de craciun getty

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva scoate pe piaţă 33.383 de brazi, pentru Sărbătorile de iarnă, din speciile brad şi molid, o cantitate de aproape două ori mai mică decât anul trecut (66.715 brazi), dar la preţuri similare.

Potrivit unui comunicat al Romsilva, în anul 2015, pentru Sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, regia are posibilitatea de a recolta şi valorifica pe piaţa internă un număr de 33.383 de „pomi de Crăciun”, din care mai mult de 64% — 21.476 bucăţi — din specia brad, scrie Agerpres.

În 2014, regia a scos pe piaţa internă 66.715 brazi pentru Sărbătorile de iarnă, din speciile brad şi molid, cu 28% mai mulţi decât în 2013.

„Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţi economici sunt aceleaşi cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7—1,3 metri şi 20 lei la cei de 2,01—3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime 0,7—1,3 meri şi 30 lei la cei de 2,01 — 3 metri. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru”, precizează Romsilva. Preţurile menţionate nu includ TVA.

Potrivit sursei citate, valorificarea acestora se face de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Recoltarea brazilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, RNP — Romsilva, împreună cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi Gărzile Forestiere, desfăşoară acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea unor astfel de fapte. Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import.

În prezent RNP — Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional.

În fiecare an, necesarul de brazi pentru Crăciun este acoperit nu numai de oferta Romsilva dar şi de agenţii comerciali care aduc pomi din import şi de proprietari privaţi de păduri. Pe de altă parte, hipermarketurile şi magazinele de bricolaj sau de mobilă vând pomi de iarnă din import, dar la preţuri mult mai ridicate decât cele de pe piaţa locală. Cei mai mulţi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania şi Polonia, dar şi din Olanda, Austria şi Italia, la preţuri medii de circa 25 de euro.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite