Daniel Dăianu: E necesar ca bursa să funcţioneze bine deoarece piaţa bancară nu funcţionează în acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listarea cu succes a Romgaz arată că este necesar că piaţa de capital să funcţioneze foarte bine, deoarece piaţa bancară nu funcţionează, a declarat, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Sunt numeroase companii pentru care finanţarea pe piaţa de capital va face diferenţa între viaţă şi moarte", a afirmat el. Oficialul a mai precizat că a existat o teză că băncile locale nu sprijină listarea Romgaz, deoarece lichidităţile se vor muta dinspre sectorul bancar spre cel al pieţei de capital, însă mare parte din băncile româneşti au sprijinit această operaţiune.

"Oamenii din bănci realizează că dacă nu ai o piaţă de capital vivace, nici băncile nu funcţionează bine", a mai completat Dăianu. El a apreciat că guvernanţa corporativă este un alt motiv pentru care statul a făcut listarea şi a dat ca exemplu scandalul Hidroelectrica-Energon pentru acest lucru. "Sunt nenorociri ce se întâmplă în anumite companii de stat", a completat el.

În fine, Dăianu a mai spus că banii care se obţin din privatizări ar trebui să fie folosiţi în mod inteligent, prin înfiinţarea unui fond de investiţii care să fie alimentat din listări şi vânzări. "Din păcate, la noi privatizările mari au adus miliarde, iar banii au fost irosiţi", a apreciat vicepreşedintele ASF.

Acţiunile Romgaz au debutat astăzi pe bursele de la Bucureşti şi Londra.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite