Romgaz a încheiat contractul cu Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut. Ce valoare are

0
Publicat:

Romgaz a încheiat contractul de achiziţie pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a termocentralei de la Iernut cu spaniolii de la Duro Felguera.

Proiectul centralei de la iernut, Foto: Arhivă Adevărul
Proiectul centralei de la iernut, Foto: Arhivă Adevărul

Conform raportului remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), valoarea contractului este de 344,9 milioane lei, fără TVA.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și Regulamentului ASF nr. 5/2018, SNGN ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 3 aprilie 2023 a fost încheiat Contractul de achiziție nr. 40928/03.04.2023, având ca obiect „Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.”, se arată în raportul BVB.

În ceea ce priveşte termenele şi modalităţile de plată, contractul prevede plata unui avans de în cuantum de 15% din preţul fără TVA, în termen de 10 zile de la data primirii facturii.

Facturile vor fi emise pe baza situaţiilor de lucrări care se plătesc în termen de 15 zile de la primirea acestora. Factura finală va fi emisă pe baza situaţiei finale de lucrări care se plăteşte în termen de 30 de zile de la primirea acesteia

Contractul are prevăzută constituirea unor garanţii în sumă de 17,5 milioane euro.

Valoarea penalităţilor de întârziere va fi egală cu 0,4% pe săptămâna completă de întârziere raportat la preţul contractului. Suma maximă a penalităţilor de întârziere nu va putea depăşi 10% din preţul contractului la data semnării acestuia.

Scurt istoric al centralei de la Iernut

În iunie 2021, producătorul de gaze Romgaz a anunţat că a reziliat contractul de lucrări privind construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, contractul de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii.”

Totodată, potrivit unui raport publicat de Romgaz, în octombrie 2021, lucrările la centrala termoelectrică de la Iernut sunt realizate într-o proporţie mai mică de 90%, iar din punct de vedere al execuţiei lucrările au fost realizate în proporţie de aproximativ 65 - 70%.

Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Totuși, în iunie 2021, Romgaz a reziliat contractul din cauza întârzierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite