Romgaz ar putea încheia un nou contract cu asocierea Romelectro - Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Romgaz analizează posibilitatea de a încheia un nou contract cu asocierea Romelectro -Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut, a afirmat, luni, directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Acesta a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei şi gazelor naturale.

Jude a fost întrebat de un membru al comisiei dacă producătorul american de echipamente General Electric le-a cerut celor de la Romgaz să continue proiectul cu acelaşi contractor, având în vedere că este implicată tehnologia companiei americane.

„Au fost mai multe discuţii şi ne-am gândit la mai multe soluţii de finalizare a proiectului. Asocierea Romelectro-Duro Felguera şi-a arătat disponibilitatea de a continua aceste lucrări, nu excludem nici această posibilitate, dar am comunicat acestei asocieri că este nevoie să ofere garanţii. În plus, având în vedere că acest contract prevede finalizarea centralei la cheie, chiar dacă ipotetic vom încheia această tranzacţie cu asociaţia Romelectro-Duro Felgurea, Romgaz nu va putea plăti niciun leu în plus”, a arătat Jude, potrivit Agerpres, preluat de Economica.net.

Potrivit acestuia, centrala va fi gata până la finalul anului viitor.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

În această vară, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor.

Rezilierea a venit după cinci anunţuri de suspendare a rezilierii, fiecare emisă pe o durată de două săptămâni, timp în care părţile au tot încercat să găsească o soluţie pentru a finaliza centrala.

Compania a anunţat pe 2 aprilie că a transmis asocierii Duro Felguera - Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauză că asocierea nu a executat, în termen, obligaţiile contractuale. 

Ulterior, pe 9 aprilie, Romgaz a anunţat că suspendă pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut. Iar pe 23 aprilie compania de stat a anunţat că suspendarea notificării de reziliere a fost prelungită până la 7 mai. Ulterior, suspendarea rezilierii contractului a fost amânată până la data de 20 mai 2021 şi apoi până la 2 iunie şi ulterior până la 16 iunie.

Romgaz anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Citeşte şi: Romgaz a reziliat contractul pentru termocentrala de la Iernut. Când ar fi trebuit să fie gata

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite