Romgaz va semna contractul pentru finalizarea centralei de la Iernut cu spaniolii de la Duro Felguera

0
Publicat:

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat încheierea contractului de achiziţie pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a termocentralei de la Iernut.

Proiectul centralei de la Iernut, Foto: Arhivă Adevărul
Proiectul centralei de la Iernut, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în ședința Consiliului de Administrație al SNGN Romgaz S.A. din data de 29 martie 2023 au fost stabilite următoarele:

- a fost aprobată încheierea Contractului de Achiziție având ca obiect „Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaz”, cu Duro Felguera S.A.

Contractul de Achiziție urmează să fie semnat de părți conform precedurilor corporative aplicabile, cu respectarea prevederilor Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale”, precizau reprezentanții Romgaz.

- a fost avizată încheierea unui Contract de Tranzacție între SNGN Romgaz S.A. și Duro Felguera S.A., care va fi supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor Romgaz.

Contractul de Tranzacție se va încheia cu scopul rezolvării unor diferențe între părți și a finalizarii lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut. Facem precizarea că acest contract de Tranzacție va intra în vigoare în termen de 5 zile de la data îndeplinirii tuturor condițiilor suspensive prevăzute în acesta, una dintre aceste condiții fiind aprobarea Adunării Generale a Acționarilor Romgaz.”, a mai anunțat, miercuri, compania.

Când va fi semnat contractul

Joi, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a transmis, în cadrul unei conferințe, că vineri, cel târziu luni dimineața, va fi semnat contractul.

Romgaz a publicat raport curent în ceea ce priveşte restartarea investiţiei de la Iernut. În şedinţa de aseară (miercuri seara n.r) Consiliul de Administraţie a aprobat finalizarea procedurii de achiziţie conform Legii 99, pe contractul nou de lucrări în ceea ce priveşte finalizarea construcţiei centralei de la Iernut şi a avizat contractul de tranzacţie, ceea ce, să spun, reglementează trecutul cu fosta asociere pentru a putea primi absolut toate beneficiile contractului vechi. O să anunţăm piaţa în cel mai scurt timp în ceea ce priveşte preţul, cât şi termenul de finalizare, contractul nefiind încă semnat. Vom semna probabil contractul în cursul zilei de mâine, cel târziu luni dimineaţă", a declarat Răzvan Popescu, joi, la o conferinţă pe teme de energie, organizată de DC Media Grup, informează Agerpres.

Întrebat când va livra centrala de la Iernut energie în sistem, directorul Romgaz a precizat că totul depinde de aprobările corporative, dar este în plan ca probele de producţie să fie făcute pe parcursul acestui an.

Nu pot să dau un termen până ce nu am finalizat semnarea contractului(...) În acest moment, avem în plan probele de producţie să fie făcute pe parcursul anului curent", a punctat Popescu.

Scurt istoric al centralei de la Iernut

În iunie 2021, producătorul de gaze Romgaz a anunţat că a reziliat contractul de lucrări privind construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, contractul de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii.

Totodată, potrivit unui raport publicat de Romgaz, în octombrie 2021, lucrările la centrala termoelectrică de la Iernut sunt realizate într-o proporţie mai mică de 90%, iar din punct de vedere al execuţiei lucrările au fost realizate în proporţie de aproximativ 65 - 70%.

Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Totuși, în iunie, Romgaz a reziliat contractul din cauza întârzierilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite