Romgaz a împrumutat 325 de milioane de euro de la Raiffeisen şi BCR pentru a putea finaliza tranzacţia cu Exxon Mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Romgaz a împrumutat 325 de milioane de euro de la Raiffeisen şi BCR pentru a putea cumpăra ExxonMobil, au informat vineri cele două bănci.

Romgaz S.A anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.  

Tranzacţia finalizată pe 1 august 2022, a fost finanţată din sursele proprii ale companiei şi un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanţatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro şi Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plăţii achiziţiei. Operaţiunile bancare pentru plata tranzacţiei de achiziţie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acţionează şi în calitate de agent al facilităţii de credit. 

Finanţatorii au fost asistaţi de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare şi utilizare a facilităţii de credit.  

”Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulţumesc echipei Romgaz pentru eforturile susţinute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum şi tuturor părţilor implicate în această tranzacţie” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A   

”Tranzacţia reprezintă o investiţie importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităţilor necesare în vederea asigurării nevoii de finanţare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep” a spus Răzvan Popescu, directorul economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A.  

“Felicităm Romgaz pentru finalizarea tranzacţiei, aceasta reprezentând un pas major pentru dezvoltarea producţiei de energie în România. Finanţarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susţine tranziţia energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucuroşi că am putut să susţinem compania în achiziţionarea cotei de participare în proiectul Neptun Deep, atât prin participarea la finanţare, cât şi prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuării achiziţiei”, a declarat Alin Neacşu, director executiv Corporaţii Mari la Raiffeisen Bank.   

“Prin finanţarea acordată, Banca Comercială Română îşi continuă şi consolidează rolul de partener pentru compania Romgaz şi sectorul energetic local, prin sprijinirea directă a investiţiilor cu impact strategic pentru economia României. Felicităm Romgaz SA pentru reuşita închiderii cu succes a acestei tranzacţii de mare anvergură, un pas strategic în asigurarea independenţei şi tranziţiei pe baze sustenabile a sectorului energetic românesc. Vom continua să oferim tot interesul şi sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector şi pe viitor, în contextul unui mediu economic în continuă schimbare şi în faţa unor planuri şi provocări de o importanţă capitală pentru partenerul nostru şi economia locală“, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienţi Strategici la BCR. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite