Romgaz a finalizat tranzacţia cu Exxon Mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Romgaz anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tranzacţia finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A şi vânzători.

Potrivit Romgaz, toate condiţiile suspensive au fost îndeplinite, în raport cu prevederile din contract.

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Aristotel Jude, a declarat: ”Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulţumesc echipei Romgaz pentru eforturile susţinute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum şi tuturor părţilor implicate în această tranzacţie.”

La rândul său, Directorul Economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Răzvan Popescu, a declarat: ”Tranzacţia reprezintă o investiţie importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităţilor necesare în vederea asigurării nevoii de finanţare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, finalizarea tranzacţiei este un pas important în obţinerea independenţei energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreaga Europă.

"În condiţiile în care statul român a adoptat şi Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranţa că Petrom şi Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră", a scris pe Facebook ministrul Energiei.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat:

 la data de 10.12.2021, tranzacţia de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de

(reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production

Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate

prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră

 la data de 28.04.2022, încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite