Românul care a inventat „turbina-ciuline” vrea să ia cu asalt şi sectorul irigaţiilor din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turbina are o capacitate de 5 kWh, dar, spre deosebire de cele clasice, nu produce zgomot  FOTO: Digitech Electric
Turbina are o capacitate de 5 kWh, dar, spre deosebire de cele clasice, nu produce zgomot  FOTO: Digitech Electric

Cătălin Silviu Călin este un inventator atipic. El s-a coborât din sferele înalte ale cercetării ca să aplice pentru fonduri europene. Şi nu pentru orice: împreună cu alţi doi inventatori români, el a brevetat o turbină eoliană sferică. Mai exact, aceasta nu are trei pale care se învârt în modul clasic al unui ventilator, ci sunt asemănătoare cu un ciuline care se rostogoleşte pe câmp, ca-n filme.

„Turbina va fi certificată în câteva săptămâni şi apoi va fi pusă şi în vânzare“, povesteşte Călin.

Instalaţia în sine ajunge la 12 metri înălţime, iar diverse prototipuri ale sale au fost deja încercate în tunelul de vânt, o primă astfel de turbină fiind instalată în apropiere de Medgidia.

Aici se află, de altfel, şi cartierul general al Digitech Electric, companie la care inventatorul este general manager. Digital Electric derulează deja un proiect pe fonduri europene, legat exact de centrala eoliană sferică. Acesta are o valoare de 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 540.000 de lei de la Guvern, prin Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Turbina produce doar 5 kWh de energie, dar compania testează şi versiuni mai mari, de 10 kWh. Principalul lor avantaj este că nu sunt zgomotoase, astfel că pot fi instalate aproape de locuinţe sau cartierele rezidenţiale. 

Dar Cătălin Silviu Călin are planuri mult mai mari. „De la anul vom prezenta o soluţie integrată pentru irigaţii. Mai exact, este vorba de turnuri de apă. Energia produsă de turbină este folosită la pomparea apei pentru irigaţii în turn, iar aceasta este folosită atunci când este nevoie. Iarna, turnul poate fi folosit ca siloz“, mai spune Călin.

Despre invenţia sa, Călin spune că ar trebui să-i inspire şi pe alţii astfel încât să nu renunţe la proiectele lor. El dă ca exemplu SUA, unde cultura antreprenorială este foarte dezvoltată, spre deosebire de România unde "cercetarea se face pe hârtie" şi foarte puţini inventatori, doar 1-2%, merg până la capăt, adică la implementarea practică a ideilor lor.

Turbina eoliana sferica realizata de Digitech Electric

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite