Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii. Ce soluții pot fi aplicate

0
Publicat:

Românii au început să pună bani deoparte sau să investească, dar lipsa resurselor financiare rămâne principala piedică pentru mulți dintre ei, reiese dintr-un sondaj.

Cineva pune monede într-o pușculiță porcușor
Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii

Conform rezultatelor sondajului realizat de Reveal Marketing Research, la solicitarea XTB România, 56% dintre respondenți spun că, având în vedere contextul economic dificil, deja au început să facă economii sau să investească. În paralel, 75% dintre cei care au răspuns că nu au început să pună bani deoparte menționează că nu dispun de suficiente resurse pentru a face acest lucru (3 din 4 respondenți), iar 19% dintre ei precizează că nu este încă momentul pentru acest pas.

Un aspect notabil este că 80% dintre femeile chestionate au declarat că nu au suficienți bani pentru a investi, același motiv fiind invocat și de 80% dintre persoanele de peste 55 de ani participante la sondaj. În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, 75% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 24 și 44 ani afirmă că, de asemenea, nu dispun de fonduri suficiente.

Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii

Contextul economic actual ne forțează pe mulți dintre noi să înțelegem importanța economisirii și a investițiilor pentru siguranța financiară pe termen lung. Cu toate acestea, lipsa resurselor rămâne o provocare majoră pentru mulți. Educația financiară poate fi primul pas important pentru a ajuta oamenii să fie mai pregătiți din acest punct de vedere. Identificarea unui partener care oferă atât sesiuni de educație financiară, cât și instrumentele necesare pentru investiții poate fi un punct de plecare”, declară Irina Cristescu, manager general al XTB România.

Peste un sfert dintre respondenți (36%) consideră că ar putea investi prin intermediul unei platforme care oferă, într-un singur loc, mai multe instrumente financiare, cum ar fi investiții pasive, obligațiuni, ETF-uri, criptomonede etc.

În plus, 11% dintre participanții la studiu sunt interesați de ideea accesării unei astfel de platforme, 7% deja investesc prin această metodă, iar 31% încă nu consideră această opțiune atractivă. Este de remarcat faptul că 15% dintre respondenți au spus că au nevoie de mai multe informații pentru a lua o decizie în acest sens.

Dintre cei care deja utilizează o platformă de investiții, numărul bărbaților este ușor mai mare decât cel al femeilor (8% vs. 7%). Totuși, dintre cei care nu au accesat încă aceste servicii, femeile sunt mai dispuse să încerce, comparativ cu bărbații (37% vs. 36%).

Studiul arată, de asemenea, că jumătate (54%) dintre respondenți știu ce sunt planurile de investiții, cei mai informați fiind cei cu vârste între 18 și 44 de ani. La polul opus, 40% dintre persoanele de peste 56 de ani nu cunosc detalii despre planurile de investiții.

Concluzia studiului este că românii vor să economisească, dar nu le ajung banii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite