Românii vor putea lua mai greu credite. Schimbările cerute de BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională vrea modificări la acordarea de credite cu ajutorul unor anumite tipuri de venituri, astfel încât acestea să conteze mai puţin.

Mai precis, BNR a cerut băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare a creditelor, scrie economica.net. Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, băncile au primit recomandarea să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare.

Procentele diferă de la bancă la bancă, dar media pieţei la ora actuală este de maximum 80% venituri din dividende sau chirii care sunt luate în calcul în momentul stabilirii gradului maxim de îndatorare pe un client. O ajustare a acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii, potrivit sursei citate.

Unele bănci au reacţionat deja la această cerinţă şi spun că vor lua măsurile care se impun.

„Este absolut normal să existe un dialog permanent între bănci şi BNR, legat şi de această perioadă de criză sanitară şi economică. Raiffeisen Bank a luat act de mesajul transmis de BNR băncilor şi va analiza cu atenţie toate recomandările Băncii Centrale şi va lua măsurile care se impun. Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a avut tot timpul o politică de risc echilibrată, în aşa fel încât atât interesele clientului şi cele ale băncii să fie bine acoperite de riscuri”, au transmis reprezentanţii Raiffeisen Bank.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite