Românii care au subscris acțiuni ale Hidroelectrica nu le vor primi pe toate, ci li se vor returna banii

0
Publicat:

Românii care au subscris acțiuni ale Hidroelectrica nu le vor primi pe toate, ci li se vor returna banii, dat fiind că acţiunile ofertei Hidroelectrica au fost suprasubscrise de 4,7 ori.

Grafice bursiere pe un ecran și pe un telefon
Românii vor primi mai puține acțiuni ale Hidroelectrica, dar li se vor returna banii

Interesul extrem de mare pentru subscrierea acțiunilor Hidroelectrica, atât din partea investitorilor din România, cât și din străinătate, a făcut ca numărul acțiunilor să fie suprasubscris, deși Hidroelectrica și Fondul Proprietatea au suplimentat oferta inițială cu 5%, ajungându-se la 20% din totalul acțiunilor.

Potrivit unui comunicat al companiei, factorul de alocare pro rata calculat pentru tranșa investitorilor de retail este de 0,3209762650.

Specialiști în tranzacții pe burse au declarat pentru „Adevărul” că acest lucru înseamnă că o persoană fizică care a subscris 50 de acțiuni va primi doar 16 acțiuni, pentru diferența de 34 de acțiuni urmând să i se restituie banii, cu posibilitatea achiziției directe a lor începând cu data de 12 iulie, pe BVB.

Gradul de supra-subscriere la Hidroelectrica a fost de 211,54 % pe tranșa de retail. Investitorii vor primi un număr de acțiuni egal cu cel al acțiunilor subscrise înmulțit cu indicele de alocare, acesta fiind aproximativ 0.32”, a declarat pentru „Adevărul” Miriam Andrei, Director General TradeVille, precizând că 20.000 de români au subscris acțiunile producătorului de energie hidro pe site-ul companiei de brokeraj.

Per total, valoarea acțiunilor Hidroelectrica subscrise de români a fost de 9,4 miliarde de euro.

Acțiunile intră la tranzacționare pe BVB la 12 iulie

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania şi una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă că preţul final al ofertei de acţiuni a fost stabilit la 104 lei/acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro). Acţiunile companiei de stat intră la tranzacţionare la BVB la 12 iulie, sub simbolul “H2O”.

Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.

Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la Preţul de Ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea Acţiunilor Oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023.

Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare)”. Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650”, a informat producătorul de energie.

Decontarea va avea loc pe data de 10 iulie 2023. Admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB sub simbolul „H2O” va avea loc pe data 12 iulie 2023.

Imediat după Admitere, acţiunile Societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Burduja: Micii investitori au subscris acțiuni de 6,25 miliarde de lei

Acţiunile ofertei Hidroelectrica au fost suprasubscrise de 4,7 ori, reprezentând o sumă de 6,25 miliarde lei, iar acest succes istoric al listării companiei de electricitate arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

"Vorbim de un eveniment aşteptat de peste zece de ani şi despre cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi din istoria regională recentă a pieţelor de capital. Să listezi o companie înseamnă transparenţă, înseamnă asumare, capitalizare, înseamnă, de fapt, o economie de piaţă modernă. Acest succes istoric al listării Hidroelectrica arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări. Sunt liberal şi acesta este drumul de urmat şi pentru alte companii din portofoliul ministerului pe care îl conduc", a declarat Sebastian Burduja.

Cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria României a ajuns la final marţi, odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei. În opt zile, micii investitori au alocat 6,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă un record absolut.

Investitorii care nu au reuşit să subscrie acţiuni în sesiunea 23 iunie - 4 iulie le pot cumpăra direct de pe Bursa de Valori Bucureşti din 12 iulie, moment la care Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea sub egida simbolului bursier H2O.

BVB a decis includerea Hidroelectrica în componenţa indicilor bursieri începând cu prima zi de tranzacţionare a companiei la bursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite