Românii alocă mai mulți bani anul acesta pentru vacanțele în străinătate

0
Publicat:

Peste jumătate dintre români (57%) vor aloca bugete mai mari pentru vacanţele în străinătate în acest an, iar unul din trei turişti care vor călători exclusiv în România are în plan bugete mai mici, arată un sondaj realizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

barbat care se uită pe hublou în avion
Românii alocă mai mulțu bani vacanțelor din străinătate

Potrivit sursei citate, patru din zece turişti plănuiesc să nu cheltuiască mai mult de 1.000 de euro pentru vacanţele peste hotare. În acest context, dintre respondenţii care au declarat că vor pleca, în 2024, în afara ţării în scop turistic, 42% vor dedica acestui lucru un buget între 1.000 şi 2.500 de euro, iar alţi 40% - sub 1.000 de euro. Doar 18% dintre români au în plan să cheltuiască peste 2.500 de euro pentru călătorii în străinătate, în acest an.

Cercetarea APPA relevă faptul că o treime (33%) dintre cei chestionaţi vor merge într-o singură călătorie de lungă durată (de cel puţin o săptămână), alţi 11% în mai multe călătorii mai lungi, iar 54% au în vedere city break-uri. Pe de altă parte, 21% din totalul celor intervievaţi vizează o călătorie mai lungă şi mai multe călătorii mai scurte, 16% îşi doresc mai multe călătorii scurte, de tip city break, iar 13% o singură călătorie scurtă, de tip city break.

De asemenea, pentru 73% dintre respondenţi, principalele destinaţii vizate sunt, în principal, cele din Europa, în ţări din apropiere (zboruri scurte de maxim trei ore), în timp ce alţi 16% vizează tot Europa, însă ţări mai îndepărtate (cu zboruri de peste trei ore).

În vederea unei vacanţe petrecute peste hotare, 68% dintre români declară că vor alege să încheie o asigurare de călătorie.

Conform sondajului de specialitate, dintre respondenţii care au declarat că vor călători peste hotare în acest an, 86% au în plan şi vacanţe petrecute în România (48% vizează cel puţin o călătorie, iar 32%, cu siguranţă mai multe).

Totodată, vacanţele petrecute în România sunt căutate şi de persoanele care nu vor călători în afara României, în acest an. Astfel, dintre respondenţii care nu vor pleca în scop turistic în afara României în 2024 (respectiv 21% din total), 62% au confirmat că vor călători, în schimb, în ţară (44% având planificată cel puţin o astfel de excursie).

Per total, peste jumătate dintre cei chestionaţi (52%) spun că vor avea în acest an un buget similar cu cel din 2023 pentru călătoriile turistice din ţară, însă 30% afirmă că bugetul va fi mai mic (19% - relativ mai mic, 11% - semnificativ mai mic decât în anul precedent).

Sondajul "Planuri de călătorie pentru 2024" a fost realizat online, de APPA, în perioada 11 - 25 ianuarie 2024, pe un eşantion de 2.610 respondenţi, dintre care 54% femei şi 46% bărbaţi, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani (78% din totalul participanţilor).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite