România și Bulgaria au înregistrat rate mai mici de 1% ale locurilor de muncă vacante

0
Publicat:

Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,6%, în trimestrul trei din 2023, în scădere de la 2,7% în precedentele trei luni, şi de la 2,9% în perioada similară din 2022, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

foto anunț de angajare în ziar
România și Bulgaria au înregistrat rate mai mici de 1% ale locurilor de muncă vacante

În perioada iulie-septembrie 2023, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante erau Bulgaria şi România, ambele înregistrând 0,8%, Spania şi Polonia, care au înregistrat un procent de 0,9% de locuri de muncă vacante la nivel național, Slovacia, cu 1,1% locuri vacante de muncă şi Irlanda, care a înregistrat un procent de 1,2% de locuri de muncă vacante. La polul opus, ţările membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante au fost Belgia, care a înregistrat 4,7% locuri vacante la nivel național, Ţările de Jos, cu 4,5%, Austria, cu 4,2% şi Germania, cu 4,1%.

În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,9% în trimestrul trei din 2023, în scădere de la 3% în precedentele trei luni, şi de la 3,1% în perioada similară din 2022.

Comparativ cu trimestrul trei din 2022, rata locurilor de muncă vacante a crescut în cinci state membre UE: Cipru (0,7 puncte procentuale), Grecia (0,5 puncte procentuale), Croaţia (0,4 puncte procentuale), Lituania şi Malta (ambele cu 0,1 puncte procentuale), a rămas stabilă în patru şi a scăzut în 18 ţări membre UE. Cel mai sever declin a fost în Cehia (minus un punct procentual), Luxemburg (minus 0,9 puncte procentuale), Danemarca şi Austria (ambele cu minus 0,8 puncte procentuale) şi Finlanda (minus 0,7 puncte procentuale).

Pe sectoare de activitate, în România, rata locurilor de muncă vacante era de 0,8% în industrie şi construcţii, respectiv de 0,8% în servicii, în trimestrul trei din 2023.

La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,3% în industrie şi construcţii, respectiv de 2,9% în servicii. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite