România, în grupul celor opt state din UE care riscă să înregistreze un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România riscă depăşirea deficitului bugetar în 2016, conform prognozei Bloomberg FOTO Shutterstock
România riscă depăşirea deficitului bugetar în 2016, conform prognozei Bloomberg FOTO Shutterstock

Opt ţări din UE riscă să depăşească ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, printre care şi România, conform analizei Bloomberg.

Cinci state, printre care şi trei dintre cele mai mari economii din UE, Marea Britanie, Franţa, Spania, Grecia şi Croaţia sunt cotate cu depăşiri ale ţintei de 3% deficit bugetar.

Alte trei ţări, completează lista, Finlanda, Polonia şi România, în condiţiile în care deficitele bugetare se apropie foarte mult de minimul acceptat

Uniunea Europeană impune guvernelor să îşi reducă deficitele bugetare sub 3% din PIB şi să reducă procentul de îndatorare la mai puţin de 60% din PIB. În caz contrar riscă amenzi, chiar dacă nu au fost aplicate în mod direct niciodată în ciuda mai multor încălcări ale acestor norme.

De când a fost semnat Tratatul pentru Stabilitate şi Creştere în 1998, 25 din cele 28 de ţări membre UE au depăşit limita de deficit impusă. Suedia, Estonia şi Luxemburg sunt singurele ţări care s-au încadrat de fiecare dată în limita de 3%.

Criza financiară din 2008 este cel mai des blamată pentru recordurile negative ale deficitelor bugetare, în condiţiile în care guvernele au venit cu măsuri agresive de stimulare a economiei.

Uniunea Europeană a ajuns de la două ţări care nu respectau normele (Grecia şi Ungaria) la 22 de ţări în 2009. În timpul acelei perioade, deficitul bugetar mediu al UE a urcat la 6,7% de la numai 0,9%. În 2010, Irlanda a stabilit un record negativ, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB.

Analiştii  Bloomberg remarcă faptul că în acest an este totuşi cel mai mic număr de ţări care riscă să depăşească pragul de 3% din ultimii nouă ani.

Pentru Grecia supraîndatorată şi Franţa care forţează creşterea economică, consolidările sunt minore, după cei 21 de ani de deficit excesiv ai Greciei şi cei nouă ani în cazul Franţei.

Amândouă au primit avertizări din partea Comisiei Europene, Franţa primind o amânare până în 2017 pentru implementarea reformelor necesare încadrării în cadrul ţintei de deficit bugetar.


 

deficit bugetar in ue
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite