Riscăm cea mai gravă sancţiune de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă presuspendarea, suspendarea sau, în cel mai rau caz, întreruperea de plăţi pe patru programe operaţionale-cheie, prin care primim aproape 70 de miliarde de lei de la bugetul UE.

Comisia Europeană va lua saptamâna aceasta o decizie legată de plăţile pe patru programe operaţionale (POS Transport, POS Mediu, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi PO Regional) destinate României, după o misiune de audit care nu a ieşit bine pentru autorităţile de management, potrivit mai multor surse europene consultate de „Adevarul“.
Este cea mai grea decizie În faţa căreia se va afla Guvernul de la Bucureşti, în condiţiile în care deja a fost nevoit să aloce plăţi de la bugetul  de stat pentru un al cincilea program blocat, POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), pe fondul revoltei a sute de beneficiari care riscau să intre în faliment. Practic, finanţarea României de la bugetul UE prin politica de coeziune, este oprită de la 1 iulie 2012, preventiv, prin decizia autorităţilor de la Bucureşti, în urma mai multor nereguli depistate fie de auditul intern, fie de cel al Comisiei în cheltuirea fondurilor deja alocate.

CE urmează să anunţe bruxelles-ul

Bruxelles-ul va anunţa în curând decizia legată de „presuspendarea“ sau chiar „suspendarea“ celor patru programe, aflate în gestionarea Directorului General Regio de care răspunde comisarul pentru politică regională Johannes Hahn (Austria). Presuspendarea e o măsură mai blândă şi ar presupune oprirea oficială a deconturilor de către Bruxelles  cu posibilitatea reluării acestora deîndată ce autorităţile romÂne fac dovada rezolvării deficienţelor constatate.
Suspendarea, care poate ajunge la şase luni, înseamnă o perioadă determinată clar în care nu se mai dau bani. Potrivit unor surse europene, sunt iminente presuspendarile pe POS Transport şi POS Creşterea Competitivităţii Economice. Potrivit altor surse, există riscul opririi temporare a plăţilor pe toate cele patru programe. Cele două menţionate erau deja vizate, una din axele pe POS Transport fiind oprită de aproape două luni din cauza unor suspiciuni de fraudă.


Tabel
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite