Revolta Wagner a stricat matematica lui Putin. Cum încearcă liderul rus să cumpere electoratul înaintea alegerilor de anul viitor

0
Publicat:

Revolta mercenarilor Wagner a zdruncinat autoritatea președintelui Vladimir Putin, scrie Bloomberg, trecând în revistă măsurile pe care le ia în calcul Putin pentru a-și recâștiga electoratul.

Vladimir Putin, la microfon, cu coatele sprijinite pe masă și palmele ridicate
Vladimir Putin încearcă să-și recâștige electoratul mărind salariile

Remedierea consecințelor va fi costisitoare, scrie Bloomberg, amintind că alegerile se profilează în martie viitor într-o economie uzată de aproape 17 luni de război și sancțiuni. Iar implicațiile asupra bugetului vor depăși cu mult prețul de întărire a pozițiilor în Ucraina, care erau conduse de un grup de luptători Wagner estimat la 50.000.

Construirea unei prezențe mai mari de securitate în jurul Moscovei – alături de angajarea mai multor resurse pentru efortul de război – poate determina guvernul să crească cheltuielile cu 5% față de planul său bugetar actual, potrivit Bloomberg Economics, ceea ce înseamnă încă 1,3 trilioane de ruble (14 miliarde de dolari) din cheltuielile din acest an.

Putin vrea să cumpere electoratul

O altă prioritate probabilă pentru Putin, în timp ce caută un alt mandat de șase ani în funcție, va fi cumpărarea electoratului. O creștere de aproximativ 12% a salariilor reale a însoțit perioadele electorale anterioare, estimează Bloomberg Economics, în primul rând ca urmare a majorărilor salariilor din sectorul public.

Revolta Wagner a schimbat calculele și va umfla ceea ce sunt deja unele dintre cele mai importante costuri dintr-un buget care a avut un deficit de 2,6 trilioane de ruble în prima jumătate a anului 2023, sau mai mult de trei sferturi din totalul vizat de guvernului pentru tot anul.

„Robinetele fiscale” au fost deschise complet anul acesta. Cu luni înainte de revoltă, Putin a anunțat o creștere cu 18,5% a salariului minim din 2024, o creștere care se va extinde la aproape 5 milioane de oameni din Rusia.

Vor fi și alte documente, dar este probabil că acestea vor fi direcționate foarte precis pentru a atenua sărăcia și a-i recompensa pe cei care luptă în Ucraina și a-și compensa familiile”, a spus Tatiana Orlova de la Oxford Economics.

Wagner nu a venit ieftin înainte de revoltă, cu peste 3 miliarde de dolari în cheltuieli de la bugetul de stat în ultimul an pentru a-și finanța operațiunile militare în Ucraina și pentru a plăti compania de catering a liderului său Yevgeny Prigozhin pentru furnizarea de alimente armatei.

Sentimentul mai mare de incertitudine introdus de revolta lui Prigojin ar putea face ca Kremlinul să fie dispus să investească și mai multe resurse pentru a cumpăra fidelitatea oamenilor față de sistemul lui Putin, cu scopul de a reduce surprizele viitoare”, a spus Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College. Școala de Studii Slavone și Est-Europene din Londra.

Nu aș fi surprins dacă, mai ales după revoltă, Kremlinul ar fi urmărit un procent și mai mare de voturi pentru Putin și o prezență record la alegerile din 2024 – dar va fi foarte costisitor de asigurat”, a spus Noble.

Redresarea bugetului este o mare provocare

Redesarea bugetului va fi o provocare, deoarece sancțiunile și alte restricții impuse de SUA și aliații săi în legătură cu invazia scad veniturile Rusiei din exporturile de energie. Rusia vinde și valută străină, în timp ce veniturile din energie sunt sub ținta stabilită în buget.

Mai degrabă decât o creștere a cheltuielilor armatei, „reajustarea cheltuielilor existente în favoarea armatei regulate pare un rezultat mai probabil”, a spus Orlova.

„Episodul Wagner descurajează statul să-și externalizeze activitățile militare către companii private”, a spus ea.

Pe lângă schimbarea modului în care guvernul calculează impozitele pe petrol, eforturile de stabilizare a finanțelor publice s-au bazat în mare parte pe măsuri unice, cum ar fi taxele asupra întreprinderilor și companiilor străine care se pregătesc să se retragă din țară.

Propunere de reducere a cheltuielilor cu 10%

În aceeași zi în care Putin a purtat discuții extraordinare cu comandanții Prigojin și Wagner după revoltă, o reuniune a guvernului a prezentat sugestia ministrului de finanțe Anton Siluanov de reducere generală a cheltuielilor cu 10% în bugetul de anul viitor, potrivit cotidianului de afaceri rus Vedomosti.

Propunerea acoperă așa-numitele cheltuieli neprotejate - cum ar fi cheltuielile pentru mediu și economie - scutind în același timp banii alocați pentru securitate și sprijin social, a raportat Vedomosți.

Pe lângă susținerea capacității Rusiei de a continua războiul, politicile guvernamentale din lunile următoare vor trece prin economia în alte moduri, deoarece o creștere rapidă a producției militare deformează deja creșterea.

Un impuls pentru a întări apărarea după marșul lui Wagner la 200 de kilometri (124 de mile) de Moscova va necesita înrolarea mai multor oameni pentru forțele de securitate. Riscul este că va agrava deficitul de forță de muncă prin excluderea sectorului privat, care este unul dintre motivele pentru care Bloomberg Economics își reduce estimarea potențialului de creștere a Rusiei.

Prioritățile lui Putin vor fi afișate în buget, adăugându-se la prețul ridicat într-un an electoral.

Perioada pre-electorală este o perioadă de mare tensiune pentru buget”, a spus Kirill Rogov, un fost consilier al guvernului rus, care acum conduce Re:Russia, un think tank din Viena. „Cheltuielile sociale trebuie să compenseze nemulțumirea față de război.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite