Renault suspendă activitatea la uzina din Moscova. Ucraina a cerut ca producătorul francez să fie boicotat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renault megane ev

Grupul Renault a anunţat miercuri că resspectă sancţiunile internaţionale şi suspendă activitatea în fabrica sa din Moscova.

„Activităţile Grupului Renault în fabrica sa din Moscova sunt suspendate începând de astăzi. În ceea ce priveşte implicarea în AVTOVAZ, Grupul Renault evaluează opţiunile disponibile, ţinând cont de mediul actual, acţionând în acelaşi timp responsabil faţă de cei 45.000 de angajaţi ai săi din Rusia. 

Grupul Renault reaminteşte că implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancţiunile internaţionale”, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut boicotarea Renault la nivel mondial.

Fabrica din Moscova produce SUV-uri Duster, Kaptur, Arkana şi Nissan Terrano.

Care sunt companiile care s-au retras din Rusia

Energie

Americanii de la ExxonMobil au anunţat că vor renunţa la ultima lor mare investiţie în ţara condusă de Vladimir Putin, adică la administrarea marilor câmpuri de producţie de petrol şi gaze pe insula Sahalin din Orientul Îndepărtat al Federaţiei Ruse. Operaţiunile de petrol şi gaze din Rusia ale Exxon erau evaluate la peste 4 miliarde de dolari.

În urma unor presiuni puternice din partea guvernului britanic, cei de la British Petroleum (BP) au anunţat că renunţă la una dintre cele mai mari investiţii străine din Rusia, participaţia de circa 20% din Rosneft şi joint-venture-urile asociate. Potrivit analiştilor, acest lucru ar putea costa BP 26 de miliarde de dolari.

Şi grupul olandezo-britanic Shell a decis renunţarea la afacerile din Rusia şi abandonarea proiectelor cu Gazprom, care erau evaluate, la finalul anului trecut, la aproximativ 3 miliarde de dolari.

Francezii de la TotalEnergies şi norvegienii de la Equinor au anunţat şi ei că nu vor mai investi în Rusia, în timp ce OMV a anunţat că nu mai continuă discuţiile cu Gazprom pentru achiziţia unei participaţii la un câmp de gaze din Siberia.

Izolarea Rusiei este adâncită şi de oprirea temporară, de către giganţii de transport maritim Maersk şi Mediterranean Shipping Company, a tuturor transporturilor de containere către şi dinspre această ţară.

Aviaţie şi auto 

Producătorii de avioane Boeing, Airbus şi Embraer au suspendat furnizarea de piese de schimb pentru aeronavele lor către companiile aeriene ruse, întreţinerea şi suportul tehnic al acestora. Centrul de instruire Boeing din Skolkovo şi-a încetat temporar activitatea.

Producătorii de automobile Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN au decis să oprească exporturile pentru o perioadă, precum şi să îngheţe producţia locală în Rusia. De asemenea, Ford şi-a suspendat activităţile.

Suzuki, Honda, Mazda nu vor furniza maşini şi motociclete în Rusia. General Motors şi Scania suspendă livrările de maşini, iar Nissan suspendă crossover-ul Pathfinder.

Volkswagen Group Rus a întrerupt livrarea maşinilor care se află deja în Federaţia Rusă către dealerii din Rusia. Producţia de maşini ale Grupului Volkswagen în ţară a fost oprită.

Toyota va suspenda producţia la Sankt Petersburg din 4 martie din cauza întreruperilor în furnizarea de componente, spune Tass. Hyundai şi Renault - lucrările uzinei ruseşti din Sankt Petersburg şi, respectiv, Moscova, până pe 5 martie. Škoda reduce producţia din cauza lipsei de componente şi suspendă activităţile în Federaţia Rusă.

Daimler Truck a îngheţat cooperarea cu rusul Kamaz - compania nu va produce camioane ca parte a joint-venture-ului DK RUS şi nu va furniza componente.

Electronice

Apple a oprit exporturile şi comerţul online şi a restricţionat serviciile. Magazinele re:Store care vând echipamentele companiei nu au funcţionat o zi, dar pe 3 martie s-au redeschis.

Producătorul german de software SAP opreşte operaţiunile în Rusia şi suspendă vânzările tuturor serviciilor şi produselor companiei.

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de software din lume, Oracle, a suspendat toate operaţiunile din ţară.

Ericsson, un producător de echipamente de telecomunicaţii, nu livrează încă mărfuri clienţilor din Federaţia Rusă.

Mărfurile celui mai mare producător de semiconductori din lume TSMC nu vor ajunge încă în Rusia, vor fi produse semiconductori marca Elbrus dezvoltate în ţară.

Rulmenţi, trenuri, lifturi 

Cumpărătorii ruşi nu vor putea primi temporar produse de la cel mai mare producător de rulmenţi SKF.

Grupul Siemens din München, care construieşte trenuri, întreţine fabrici şi furnizează software, şi-a oprit până acum operaţiunile şi livrările către Rusia. În acelaşi timp, continuă să îşi îndeplinească obligaţiile de întreţinere şi reparaţii în Federaţia Rusă.

Producătorul finlandez de lifturi KONE opreşte temporar livrările către Rusia. Totodată, compania a menţionat că va rămâne pe piaţa rusă.

Divertisment, îmbrăcăminte şi mobilier 

Lego nu mai livrează jucării în Rusia

Compania Walt Disney, Warner Bros. şi Paramount Pictures au suspendat proiecţiile filmelor lor.

Brandul de îmbrăcăminte Karl Lagerfeld a oprit livrările către Federaţia Rusă şi a închis posibilitatea de a cumpăra lucruri online. Vânzările au fost suspendate de H&M. Retailerul de îmbrăcăminte şi accesorii ASOS a blocat transportul, ceea ce face imposibilă plasarea unei comenzi pe site. La fel a făcut şi producătorul de articole sportive Nike. Retailerul Mango şi-a încetat temporar activitatea în Rusia.

Compania iHerb, care vinde suplimente alimentare, vitamine şi produse alimentare, va livra ruşilor doar comenzi deja procesate, nu acceptă încă noi.

Livrările de produse de la producătorul de jucării Lego nu se efectuează temporar în magazinele ruseşti.

Cel mai mare producător de alcool din lume, Diageo, nu îşi va furniza încă produsele. Compania produce băuturi de branduri celebre, precum Guinness, Baileys şi altele.

Serviciul media Megogo şi-a încetat activitatea în Rusia.

Ikea îşi suspendă activitatea / Jysk şi-a închis magazinele / DHL, Fedex şi UPS nu mai livrează

Concernul de mobilă IKEA suspendă lucrările în Rusia, precum şi toate exporturile şi importurile către şi dinspre ţară, producţia în Federaţia Rusă. Retailerul danez de mobilă JYSK şi-a închis temporar magazinele.

Compania de transport şi logistică Kuehne+Nage încetează să furnizeze mărfuri, cu excepţia produselor farmaceutice şi a articolelor de ajutor umanitar. Maersk a făcut acelaşi lucru, dar temporar.

DHL, CMA CGM, Fedex şi UPS au suspendat livrarea de mărfuri şi documente către Rusia.

Furnizorul de soluţii de ambalare şi biomateriale Stora Enso va opri toată producţia şi vânzările în Rusia.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Război în Ucraina. A trecut o lună de la declanşarea invaziei. Zelenski face apel la întreaga lume să iasă pe străzi să protesteze

Strigăt de disperare din Mariupol: „Viaţa din oraşul meu s-a mutat în subsoluri. Toată lumea aşteaptă să moară

Fotojurnalist de război: „În Ucraina sunt scene îngrozitoare pe care, dacă le-aş vedea într-un film artistic, tot mi s-ar părea greu de privit“ FOTO

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite