Reluarea exporturilor de petrol iranian, mai lentă decât se anticipa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancherii şi proprietarii de nave sunt reticenţi să reia afacerile cu companiile iraniene Foto AP
Bancherii şi proprietarii de nave sunt reticenţi să reia afacerile cu companiile iraniene Foto AP

Avansul exporturilor de petrol iranian, de după ridicarea sancţiunilor internaţionale, este „mult mai modest“ decât aşteptările Teheranului, spune Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), cu sediul la Paris

Producţia de ţiţei a crescut în Iran cu 300.000 de barili pe zi, pentru a atinge în februarie maximul ultimilor patru ani, 3,2 milioane de barili pe zi. Cifra este mai mică, decât cei 400.000 de barili pe zi, cât au anunţat oficialii de la Teheran.

Chiar după ridicarea sancţiunilor internaţionale, companiile iraniene întâmpină piedici în normalizarea relaţiilor cu foştii parteneri comerciali, în special în Europa, una din principalele pieţe de dinainte de embargoul impus în 2012.

„Revenirea pe piaţă nu a fost pe măsura aşteptărilor iranienilor,“ se arată în raportul lunar al IEA dat publicităţii vineri. „Progresele livrărilor de petrol sunt într-o măsură destul de mare încetinite de reţinerile bancherilor şi ale proprietarilor de nave de a reînnoda relaţiile de afaceri cu Iranul,“ explică IEA.

Exporturile de petrol au crescut în februarie la 1,4 milioane de barili pe zi, faţă de 1,15 milioane de barili înainte de ridicarea embargoului. EIA anticipează o majorare a livrărilor de 150.000 de barili pe zi în luna martie. Înainte de sancţiunile introduse în 2012, Iranul exporta 2,2 milioane de barili pe zi, din care 600.000 de barili doar pe piaţa europeană.

În februarie, livările au fost de 140.000 de barili pe zi către Europa. Conform IEA, principalii cumpărători de petrol iranian au fost Total (Franţa), Espanola de Petroleos (Spania) şi Lukoil.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite