Petrolul a ajuns la 42 de dolari pe baril, un record al ultimelor trei luni. Goldman Sachs afirmă că majorarea preţurilor este nesustenabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţia ţiţeiului a crescut marţi cu 1%, iar petrolul Brent a atins un nou maxim al ultimelor trei luni, de aproape 42 de dolari pe baril, datorită aşteptărilor investitorilor că marii producători ai lumii vor ajunge la un acord privind susţinerea preţurilor la întâlnirea programată în data de 20 martie, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Cotaţia petrolului Brent este în urcare cu 59 de cenţi, la aproape 41,43 dolari pe baril, şi este cu mai mult de 50% peste un minim al anului 2016, atins pe 20 ianuarie. 

În timpul tranzacţiilor de luni, preţul petrolului Brent a avansat cu 5,5%.

Membrii OPEC şi Rusia se vor întâlni în data de 20 martie, potrivit ministrului nigerian al petrolului.

Concomitent, Azerbaidjanul a anunţat că va sprijini o astfel de măsură de plafonare a producţiei, ca şi Omanul.

Concomitent, ministrul Petrolului din Kuwait a declarat marţi că participarea ţării sale la un acord de îngheţare a producţiei va depinde de participarea tuturor producătorilor mari, inclusiv a Iranului. Kuwaitul produce în prezent 3 milioane de barili de petrol pe zi.

Sancţiunile contra Iranului au fost ridicate la începutul anului, astfel că Teheranul îşi majorează masiv producţia. Oficialii iranieni au anunţat că statul a ajuns deja la o producţie de 2 milioane de barili pe zi, după ce înainte de sancţiuni extrăgea 1,3 milioane. Înaintea impunerii de sancţiuni, Iranul era al doilea producător al OPEC, producând 4 milioane de barili pe zi, după Arabia Saudită – care extrăgea zilnic 10 milioane de barili pe zi.

Totuşi, preţul petrolului a crescut în ultimele luni din cauza înjumătăţirii exporturilor din Kurdistanul irakian, ca urmare a violenţelor din Turcia, pe unde trece o conductă de export, dar şi a atacurilor din Nigeria, unde o conductă a explodat.

Goldman Sachs a avertizat, însă, marţi într-un raport că creşterea preţurilor petrolului este prematură şi nesustenabilă. Banca americană estimează că preţul ţiţeiului va fluctua între 20 şi 40 de dolari pe baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite