Efectele ridicării embargoului din Iran: Primul petrolier iranian a sosit în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa a sosit duminică primul petrolier din Iran după ridicarea sancţiunilor occidentale, încărcat cu 1 milion de barili de ţiţei, la capătul unei călătorii de 17 zile, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

Petrolul iranian este descărcat la o rafinărie deţinută de compania Cia. Espanola de Petroleos, de lângă Algeciras, în apropiere de Gibraltar. Tancul petrolier, Monte Toledo, este primul din aproximativ opt nave aşteptate să sosească în Europa în această lună.

Uniunea Europeană a impus un embargou petrolier la jumătatea anului 2012, pentru a obliga autorităţile de la Teheran să negocieze restrângerea programului nuclear. Sancţiunile au fost ridicate în ianuarie, în cadrul unui acord între Iran şi puterile occidentale.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat la Teheran că exporturile de petrol ale ţării sale vor creşte în curând.

În luna februarie, 29 de petroliere iraniene au fost încărcate cu petrol, potrivit datelor Bloomberg. Dintre acestea, trei se îndreaptă spre Europa, unul spre portul Constanţa, unul spre Franţa şi unul, ancorat la intrarea în Canalul Suez, va merge probabil spre un port mediteranean.

Monte Toledo şi celelalte petroliere sunt avangarda revenirii Iranului pe piaţa petrolieră europeană.

Compania Petro-Logistics din Geneva estimează că Iranul a exportat în februarie circa 1,4 milioane de barili pe zi de petrol, în creştere cu 350.000 de barili pe zi, faţă de media anului 2015.

Creşterea este sub cea de 500.000 de barili pe zi de petrol promisă de Teheran, dar sunt semne că exporturile în Europa vor fi mai mari în martie.

”Vedem tancuri petroliere care merg în Spania, România, Tanzania, Franţa şi Emiratele Arabe Unite. În februarie au mers şi în India”, a spus Seth Kleinman, director pentru cercetări în domeniul energiei la Litigroup, în Londra.

Iranul vrea să recâştige clienţi în Europa, piaţă unde Rusia, Arabia Saudită, Irak şi alţi furnizori concurenţi au intrat după impunerea embargoului.

În luna ianuarie, Rafinăria Petrotel din Ploieşti, operată de Lukoil, anunţa că va importa din Iran un million de barili de ţiţei. Două săptămâni mia târziu, compania rusă anunţa că negociază cu Iranul ca rafinăriile sale din România, Bulgaria şi Italia să plătească pentru petrolul primit cu produse rafinate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite