Recesiunea s-a adâncit în cele mai vulnerabile economii ale zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările blocului euro s-au cufundat într-o recesiune şi mai adâncă anul trecut.
Ţările blocului euro s-au cufundat într-o recesiune şi mai adâncă anul trecut.

Ultimele studii au confirmat recesiunea în cele mai slabe economii din zona euro pentru anul trecut, ceea ce a dus la reluarea controverselor privind modul în care măsuri agresive de austeritate afectează creşterea economică, informează agenţia de presă AFP.

Rezultatele slabe ale analizelor privind situaţia Italiei, a Greciei, Portugaliei şi a Ciprului au fost publicate cu doar câteva zile înainte de un  summit al liderilor europeni, în cadrul căruia oficialii vor discuta metode de a depăşi criza datoriilor. În timp ce Franţa cere mai degrabă măsuri de creştere, iar Germania militează pentru disciplină fiscală, se aşteaptă negocieri strânse.

Eurostat, agenţia care furnizează date statistice instituţiilor Uniunii Europene, a puclicat săptămâna trecută informaţii conform cărora cele 17 state membre ale zonei euro s-au afundat şi mai mult în recesiune în ultimele luni ale anului 2012.

Activitatea economică totală a ţărilor din blocul euro s-a micşorat cu 0,6% faţă de al treilea trimestru, când s-a redus cu 0,1%. În total, anul 2012 a înregistrat o contracţie a economiei zonei euro de 0,6%, arată studiile Eurostat.

Oficialii Eurostat au arătat luni că economia Italiei s-a micşorat cu 0,9% în cel de-al patrulea trimestru , confirmând previziunile care spuneau că recesiunea se va adânci în cea de-a treia cea mai mare economie a zonei euro.

Acesta a fost cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scădere, devenind cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimele două decenii pentru Italia. Iar specialiştii nu se aşteaptă la o redresare cel puţin până în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

„Consolidarea fiscală va rămâne o piedică în calea creşterii”

Vineri, agenţia de evaluare fiscală Fitch Ratings a redus cu o treaptă ratingul de credit al Italiei, în special din cauza situaţiei politice instabile cu perspective de înrărutăţire, după ce alegerile din februarie nu au avut un câştigător clar.

Previziunile sumbre se abat şi asupra Portugaliei, despre care statisticile au arătat că economia ţării s-a cotnractat cu 1,8% în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut şi cu 3,2% pe întreg anul 2012.

Veştile rele nu au părăsit încă Grecia, unde analiza Eurostat a arătat că economia din peninsula balcanică s-a micşorat cu 6,4%, rezultat uşor mai bun decât previziunile specialiştilor.

Anul 2012 a fost cel de-al cincilea an de recesiune pentru Grecia, însă creşterea economiei nu este aşteptată până la începutul lui 2014.

Credem că este prematur pentru o revenire economică, în timp ce venitul disponibil continuă să se micşoreze, iar consolidarea fiscală va rămâne o piedică în calea creşterii”, a declarat Antonio Garcia şi Fabio Fois, economişti ai grupului bancar de investiţii Barclays Capital.

Între timp, datele oficiale referitoare la Cipru au demonstrat că economia ţării s-a micşorat cu 3,4% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de anul 2011, dar şi cu 1,1% faţă de cel de-al treilea trimeastru al aceluiaşi an. Acela a fost cel de-al şaselea trimestru consecutiv marcat de o evoluţie negatică a economiei Ciprului.

Eurostat se aşteaptă în anul 2013 ca economia zonei euro să se contracte cu 0,3%, înainte de a reveni la o creştere de 1,4% în anul următor.

 

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite