Războiul petrolului, faza a doua: arabii continuă forajele într-un ritm „furios“, pentru a înlocui grupurile americane care scad acum producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii producători de petrol se reunesc pe 17 aprilie la Doha pentru a decide "îngheţarea producţiei", deşi toţi au crescut-o în ultimele luni
Marii producători de petrol se reunesc pe 17 aprilie la Doha pentru a decide "îngheţarea producţiei", deşi toţi au crescut-o în ultimele luni

Arabia Saudită şi aliaţii săi din zona Golfului Persic, respectiv Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite, continuă forajele într-un ritm „furios“, în timp ce marile companii americane listate la bursă renunţă la proiecte. Ţinta arabilor este să îşi crească cota de piaţă prin înlocuirea proiectelor anulate de americani, scrie Bloomberg.

Mai mult, statele din zonă fac tot mai mult pentru a creşte exporturile. Arabia Saudită vrea să extragă cantităţi mai mari de gaze naturale pentru a alimenta sectorul petrochimic, ceea ce va duce în final la eliberea de petrol pentru export. 

De asemenea, expansiunea zăcământului Shaybah ar putea adăuga 250.000 de barili pe zi la producţia sa din luna iunie, în vreme ce zăcământul Khurais ar putea contribui cu încă 300.000 de barili pe zi la finele lui 2017. În acest moment, Arabia Saudită are o capacitate de producţie de 12 milioane de barili pe zi, dar pompează zilnic doar 10 milioane de barili.

Kuweitul vrea să îşi majoreze producţia cu 5% din trimestrul al treilea şi să ajungă la 4 milioane de barili pe până în 2020. Concomitent emiratul Abu Dhabi vrea să îşi crească producţia de la 3 la 3,5 milioane de barili pe zi până în 2017, potrivit sursei citate.

Şi Irakul şi-a majorat producţia, extrăgând 4,55 milioane de barili pe zi în martie, faţă de 4,46 în februarie. Irakul se confruntă cu Statul Islamic în vestul şi nordul ţării, astfel că are nevoie de bani pentru a lupta împotriva facţiunii teroriste.

Pe de altă parte, şi Rusia a avut în martie un nou nivel record al producţiei din ultimii 30 de ani. În fine, Iranul a scăpat de embargoul petrolier şi sancţiunile internaţionale cauzate de programul său nuclear, astfel că vrea să îşi crească producţia până la 4 milioane de barili pe zi, cât extrăgea înainte de impunerea restricţiilor.

Marii producători de ţiţei vor avea o întâlnire la Doha în Qatar pe 17 aprilie pentru a decide “îngheţarea producţiei“. Totuşi, creşterea acesteia înainte de întâlnirea din Qatar ar putea avea rolul de a-şi păstra o marjă mai bună de negociere la viitoarea întâlnire.

Potrivit Bloomberg, refuzul Arabiei Saudite de a reduce producţia pentru a susţine preţul petrolului a dus la scăderea producţiei din SUA cu 600.000 de barili pe zi, iar alte zăcăminte cu costuri mari de operare vor avea aceeaşi soartă. Saudiţii nu au anunţat care este cea de-a doua parte a strategiei, dar aceasta are loc chiar acum sub ochii noştri, conchide publicaţia americană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite