Articol publicitar

Raport Assembly Research: România s-ar putea confrunta cu pierderi de 6,73 miliarde de euro pentru economie, dacă 5G va fi întârziat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
antena gsm 4g 5g telecomunicatii telefonie mobila

Interzicerea şi eliminarea Huawei din reţelele 5G ale României într-o perioadă de cinci ani riscă să întârzie grav planurile de implementare 5G ale operatorilor, afectând negativ economia românească cu 6,73 miliarde de euro, potrivit unui raport al Assembly Research (UK), o companie independentă de cercetare de piaţă.

Noul raport, realizat la solicitarea Huawei, se bazează pe estimarea că o restricţie impusă asupra Huawei ar duce la o întârziere de 3 ani în implementarea 5G. Eliminarea mai devreme a echipamentelor Huawei ar duce la o nouă întârziere de lansare şi la costuri mai mari pentru economie. Raportul precizează clar că orice întârziere în implementarea sistemului 5G va însemna că România nu va profita pe deplin de beneficiile în valoare de 4,3 miliarde de euro pe care Guvernul se aşteaptă ca 5G să le aducă în economie până în 2025.

România a fost una dintre primele ţări europene care a adoptat 5G, iar în cazul în care legislaţia propusă va deveni lege (şi va avea ca rezultat neautorizarea Huawei), implementarea sistemului 5G nu va continua în ritmul iniţial. Acest lucru va avea un impact asupra eficienţei industriale şi a competitivităţii globale, precum şi asupra beneficiilor economice asociate unui start avantajos în 5G.

Din impactul economic de 6,73 miliarde de euro, ca urmare a întârzierii de 3 ani, aproximativ 1,41 miliarde de euro reprezintă valoarea unor beneficii strategice, operaţionale, de consum şi ale terţilor care se pierd în întregime. Restul sumei este reprezentată de o pierdere în întreaga economie, în general (5,32 miliarde de euro).

"Ca urmare a presiunii suplimentare asupra Huawei din partea SUA, operatorii români de telefonie mobilă ar putea suporta costuri de miliarde de euro pentru a scoate echipamentele din reţelele lor. Acest raport reafirmă că există, de asemenea, un cost ascuns în ceea ce priveşte economia şi impactul asupra productivităţii pe care îl va avea o implementare întârziată a 5G, costuri pe care economia nu şi le poate permite, având în vedere circumstanţele actuale", a declarat Matthew Howett, Analist Principal & Fondator al Assembly.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite