Ramona Mănescu nu vrea să dea portul Constanţa lui Radu Mazăre: „Este un obiectiv strategic şi trebuie tratat ca atare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), vrea trecerea portului în subordinea autorităţilor locale, dar ministrul Ramona Mănescu (PNL) nu este de acord
Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), vrea trecerea portului în subordinea autorităţilor locale, dar ministrul Ramona Mănescu (PNL) nu este de acord

Ministerul Transporturilor nu doreşte să cedeze portul Constanţa autorităţilor locale deoarece este un obiectiv strategic, de interes naţional, şi trebuie tratat ca atare, a afirmat Ramona Mănescu, ministrul de resort, în cadrul emisiunii „După 20 de ani“ de la Pro TV.

„Eu nu vreau să dau portul şi domnul Mazăre (Radu Mazăre, primarul Constanţei - nr.) ştie lucrul acesta, chiar dacă se supără pe mine, asta este. (...) Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene, odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene, sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de graţie de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam, pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru că un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat şi nu fărâmiţat în mii de bucăţele, care mai apoi nu ştim cine şi cum le administrează şi le gestionează“, a spus ministrul.

Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii noiembrie că discuţia finală privind descentralizarea porturilor va avea loc în USL, el subliniind că procesul de descentralizare nu are în vedere marile porturi, ci pe cele mici, care nu au trafic, activitate economică şi nici resurse financiare.

La 8 noiembrie, premierul a afirmat, referindu-se la descentralizarea Portului Constanţa, că se va proceda ca în cazul marilor porturi europene, prin listare la bursă, Guvernul şi autoritatea locală urmând să deţină participaţii minoritare.

Întrebat dacă Portul Constanţa va trece la Primăria Constanţa, Ponta a precizat: „Portul Constanţa, pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Europa, pentru ceea ce vrem să facem, noua Cale a Mătăsii, cred că trebuie să îmbine autoritate locală, autoritate centrală şi investitori privaţi“.

Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15% din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15% din acţiuni să fie listate pe Bursă.

În toamna anului trecut, primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa.

În prezent, ministerul deţine 60% din acţiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea şi 20% Consiliul Local Municipal Constanţa.

Mai puteţi citi:

Portul Constanţa, la un pas de preluarea totală de către oamenii lui Radu Mazăre. Portuarii au transmis un memoriu Ministerului Transporturilor Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare au transmis un memoriu prin care semnalează problemele grave din Portul Constanţa şi solicită abordarea directă a deficienţelor constatate în actul de administrare a companiei. Între timp, oficialii de la Palatul Victoria se pregătesc să-l cadorisească pe primarul Radu Mazăre cu un pachet semnificativ de acţiuni la Portul Constanţa.

FOTO Radu Mazăre, inspector de manechine. Primarul Constanţei a verificat personal carele alegorice care vor defila la Carnavalul Mamaia 2013 Radu Mazăre, primarul Constanţei, a ţinut să verifice personal toate carele alegorice care vor defila la Carnavalul Mamaia 2013. Parada va începe sâmbătă, 6 iulie, în Piaţeta Casino din staţiune şi va fi condusă de Mazăre, care va fi costumat în Regele-Soare.

Model de succes în viaţă, politică şi afaceri: Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, stăpânii judeţului Se împlinesc 13 ani de când la conducerea Constanţei a ajuns echipa Mazăre. În această lună, Radu Mazăre a devenit cel mai longeviv primar al Constanţei.

Un nou termen în dosarul „Retrocedări ilegale” în care este acuzat Radu Mazăre. Instanţa a cerut să se facă trei expertize Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, amânarea termenului de astăzi în dosarul „Retrocedări ilegale” în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte 35 de persoane că ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren din Constanţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite