Răfuială între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări FOTOGRAFII Adevărul, Mediafax
De la stânga la dreapta: Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări FOTOGRAFII Adevărul, Mediafax

Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări.

Intrarea în administrare specială a celei mai mari companii româneşti de asigurări, Astra, arată neregulile ascunse mai bine de un an în contabilitatea societăţii, dar are ca efect şi devoalarea intereselor ce roiesc în jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru care se luptă mai multe grupuri de presiune politică.

Practic, în urma deciziei ASF anunţate ieri, proprietarul Astra Asigurări, Dan Adamescu, a pierdut controlul asupra companiei, afacerile acesteia urmând a fi conduse de administratorul special, KPMG, care are „dezlegare să vândă imobile şi alte active“ din patrimoniul societăţii.

ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor şi le-a transferat administratorului special pe toată perioada administrării speciale. Printre atribuţii se numără drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de Supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor Consiliului de Supraveghere.

Care ar fi motivele instituirii administrării speciale? Pe scurt, ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească (adică despăgubirile în cazul producerii riscurilor asigurate), astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 de milioane de lei. În baza unui raport al ASF pe această temă, Banca Naţională a României a sesizat DNA. Raportul ASF mai invoca şi acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale. Spre exemplu, potrivit ASF, din 110 milioane de lei credite intragrup, 102 milioane ar fi mers către finanţarea ziarului „România liberă“.

În replică, Dan Adamescu s-a arătat efectiv şocat de decizia ASF şi a început să tune şi să fulgere împotriva şefilor Autorităţii, respectiv Dan Radu Ruşanu (preşedinte) şi Corneliu Moldoveanu (vicepreşedinte).

„Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, este incredibil“, a declarat Adamescu.

Ruşanu şi Moldoveanu sunt cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, este incredibil. - Dan Adamescu, proprietar Astra Asigurări

Filmul evenimentelor

Ce se află în spatele acestei acţiuni în forţă declanşate de ASF? În primul rând, vizat este Daniel Tudor, fost şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, entitate care în 29 aprilie anul trecut a fost înglobată în ASF, alături de Comisia de Valori Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Daniel Tudor a fost prezentat ieri, de conducerea ASF, ca agent de mascare a neregulilor financiare de la Astra pe vremea când era şef la CSA. După comasare, Daniel Tudor a devenit vicepreşedinte al ASF pe patrtea de asigurări, poziţie din care a fost silit să demisioneze în octombrie anul trecut. 

Domnul Daniel Tudor probabil că va avea multe de răspuns, a fost cel care a protejat Astra. - Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF

ASF menţionează că „Astra nu a constituit şi nu a menţinut rezerva de daune conform legii, punându-se în pericol onorarea obligaţiilor asumate faţă de creditorii de asigurări“, şi că „nu a îndeplinit măsurile stabilite în sarcina societăţii prin Decizia CSA nr. 217 din 26 aprilie 2013“. Dan Radu Ruşanu a precizat că societatea „nu a fost controlată aproape deloc“, iar un control a fost finalizat la 26 aprilie 2013. „Aveau tot timpul să implementeze măsuri... De altfel, Daniel Tudor va avea multe de răspuns“.

Între timp, tocmai Daniel Tudor, în calitatea sa de apărător al Astra, şi-a pierdut poziţia privilegiată pe care o deţinea ca vicepreşedinte al ASF – funcţie pe care o preluase pentru coordonarea activităţilor de supraveghere în asigurări din cadrul ASF. Mai exact, în octombrie 2013, a intrat în acţiune un nou grup de presiune, care avea interesul de a proteja o altă companie de asigurări, Carpatica Asig, a omului de afaceri sibian Ilie Carabulea.


Daniel Tudor, fostul şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, companie deţinută indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, pentru că firma nu a respectat planuri de măsuri dispuse de Consiliului fostei autorităţi de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de CSA.


Pentru a-l îndepărta pe Daniel Tudor, acest din urmă grup a pregătit o ordonanţă de urgenţă, avansată în Guvern de ministrul de atunci al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, act normativ prin care şefilor ASF li se impuneau condiţii de eligibilitate imposibil de respectat pentru Daniel Tudor. Mişcarea avea ca scop eliberarea funcţiei de vicepreşedinte în aşa fel încât Marian Mîrzac – membru neexecutiv în conducerea ASF şi fost director al Carpatica Asig – să preia locul vacant şi, din această poziţie, să protejeze compania lui Ilie Carabulea. De altfel, „Dosarul Carpatica“ se află în ancheta procurorilor, iar cei vizaţi sunt Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Laura Chiţoiu (soţia lui Daniel Chiţoiu, director în cadrul ASF).

Şefii din ASF sunt numiţi la propunerea partidelor politice, astfel că interesul acestora în controlul unei pieţe estimate la 30 de miliarde de euro este evident. ASF a captat în ultimele săptămâni atenţia publică prin scandalul ordonanţei amintite mai sus, prin „Dosarul Carpatica“, dar şi prin salariile uriaşe ale şefilor instituţiei, astfel că decizia de ieri poate fi văzută (şi) ca o strategie de reabilitate a imaginii Autorităţii.

Astra, lider de piaţă în 2012

Înfiinţată în anul 1991, Astra Asigurări este liderul pieţei asigurărilor la nivelul anului 2012, după volumul primelor subscrise, care au atins 1,13 miliarde de lei.

În prezent, compania are un capital social 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%. Ambele companii sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu. Recent, Astra a anunţat că, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, compania va avea un capital social de 436,9 milioane de lei. Potrivit unui convocator de săptămâna trecută, acţionarii Astra ar fi trebuit să discute în martie majorarea capitalului cu 20 de milioane de lei. 


Mai puteţi citi: 

Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu. Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat astăzi, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar „artizanii acestei lovituri de tip mafiot“ au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu.

ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări. Firma lui Adamescu va fi condusă de KPMG. Ruşanu: Daniel Tudor, fostul şef al CSA, a protejat Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări. Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia. Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.

Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.

Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.

UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.

Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.

STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite