Qatar va livra Chinei gaze naturale lichefiate timp de 27 de ani

0
Publicat:

Qatarul ar urma să-şi asigure al doilea mare acord de aprovizionare cu gaze cu o firmă de stat din China în mai puţin de un an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Terminal de gaze naturale lichefiate
Qatar va livra Chinei gaze naturale lichefiate timp de 27 de ani

China National Petroleum Corporation (CNPC) şi QatarEnergy ar urma să semneze marţi un acord pe 27 de ani, conform căruia China va achiziţiona patru milioane tone metrice de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an de la statul din Golf. De asemenea, CNPC va prelua o participaţie la proiectul extinderii zăcământului North Field South (NFS) din Qatar, susţin sursele.

Asia, care are nevoie de contracte pe termen lung pentru petrol şi gaze, este lider până acum în asigurarea de GNL din masivul proiect din Qatar.

Tranzacţia de marţi, anunţată prima dată de Financial Times, va fi al treilea acord de aprovizionare cu GNL din acest proiect al unui cumpărător din Asia de către QatarEnergy.

Qatar este principalul exportator global de gaze naturale lichefiate, iar concurenţa în domeniu s-a intensificat după începerea războiului, Europa având nevoie de mari cantităţi de GNL pentru a înlocui importurile de ţiţei din Rusia.

QatarEnergy a vândut participaţii la NFS şi altor companii petroliere internaţionale, dar a anunţat că vrea să-şi menţină o participaţie de 75% în extinderea zăcământului, care ar costa cel puţin 30 de miliarde de dolari, inclusiv construirea facilităţilor de export de GNL.

Reprezentanţii CNPC şi QatarEnergy nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

În noiembrie, şeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, a anunţat că firma a semnat un contract de vânzare-cumpărare pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, cel mai lung în istoria tranzacţiilor cu gaze naturale lichefiate (GNL).

North Field face parte din cel mai mare zăcământ mondial de gaze, pe care Qatar îl împarte cu Iran (care numeşte partea sa South Pars). North Field ar urma să producă 32 de milioane de tone anual de gaze naturale lichefiate şi va creşte capacitatea Qatarului de a exporta gaze de la 77 la 126 milioane de tone pe an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite