Programul UE care concurează rețeaua de sateliți de telecomunicații a lui Elon Musk va fi implementat din 2024. A fost aprobat de PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Progranul IRIS2 are ca scop asigurarea securității comunicațiilor în Uniunea Europeană și a accesului la Internet prin satelit.

Sateliți din rețeaua Galileo. Foto: Arhiva Adevărul
Sateliți din rețeaua Galileo. Foto: Arhiva Adevărul

Membrii Parlamentului European (PE) au aprobat marți, în urma votului de la Strasbourg, un program de desfășurare a sateliților IRIS2 din 2024, menit să asigure securitatea comunicațiilor în Uniunea Europeană și accesul la Internet prin satelit, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul PE.

Noua rețea de sateliți de telecomunicații europeni IRIS2 va începe să funcționeze în 2024. <...> 603 de parlamentari au votat pentru adoptarea programului, șase împotrivă, iar alți 39 s-au abținut”, se arată în comunicat.

2,4 miliarde de euro din bugetul UE vor fi alocați pentru această inițiativă. După cum se menționează în text, „sateliții vor oferi o infrastructură de comunicații sigură pentru guvernul și instituțiile UE, serviciile de urgență și delegațiile europene din întreaga lume”. Întreaga constelație de sateliți europeni urmează să devină pe deplin funcțională începând cu 2027.

Potrivit Agence France-Presse , IRIS2 va include câteva sute de sateliți plasați pe orbite diferite. Costul total al IRIS2 este estimat la 6 miliarde EUR. În plus față de cele 2,4 miliarde EUR din bugetul UE, 750 milioane EUR vor veni de la Agenția Spațială Europeană, iar restul finanțării va fi asigurată de companii private.

IRIS2 este al treilea program european important de satelit, după Galileo (sistemul de geolocalizare al UE) și Copernicus (sistemul meteorologic). IRIS2 va concura cu rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a lui Elon Musk de la SpaceX. Rețeaua Starlink este concepută pentru a oferi acces la Internet prin implementarea unui număr mare de dispozitive cu o greutate de 260 kg. Potrivit SpaceX, acesta poate oferi acces la Internet în bandă largă la o viteză de 1 Gbps, ceea ce este în conformitate cu standardul 5G. Din mai 2019, SpaceX a lansat peste 3.200 de sateliți Starlink pe orbită. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite