Prognoza Erste: România va avea în 2016 cea mai mare creştere economică din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul de dezvoltare în Europa Centrală şi de Est – CEE – din acest an, de 3,1%, va fi superior celui din zona euro, de doar 1,6%. Economia României va avea cea mai mare expansiune, de 4,1%, în timp ce Polonia şi Slovacia îşi vor menţine cadenţa de 3,6%, respectiv 3,5%, se arată într-o analiză realizată de Erste Group, transmite Agerpres.

Pentru România, economiştii Erste anticipează cel mai mare ritm de creştere economică din CEE, susţinută de relaxarea fiscală, dar există perspectiva majorării dobânzii de politică monetară.

Analiştii Erste la încetinirea dezvoltării economice în Ungaria (2,2%) şi în special în Cehia (2,5%), în urma încetinirii intrărilor de fonduri europene în aceste economii. De asemenea, şi Slovenia s-ar putea confrunta cu o încetinire (1,9%), în timp ce PIB-ul Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta.

Anul trecut, rata şomajului în Europa Centrală şi de Est a scăzut sub 10%, pentru prima dată din 2009, iar analiştii Erste se aşteaptă ca declinul să continue şi în acest an. Deoarece ţările din CEE sunt importatori de energie, recentul declin al preţului ţiţeiului va sprijini creşterea economică iar relaxarea fiscală din Polonia şi România va îmbunătăţi cererea pe plan intern, se arată în analiza Erste Group.

Deoarece ţările din CEE sunt importatoare nete de petrol, ieftinirea abruptă a ţiţeiului vine în sprijinul creşterii economice, mai ales că releaxarea fiscală din Polonia şi România va impulsiona consumul pe plan intern, se arată în analiza Erste Group.

Rata şomajului s-a redus la mai puţin de 10% anul trecut, prima dată după 2009, iar tendinţa descrescătoare va continua şi în acest an.

Comisia Europeană (CE) a anunţat recent că ritmul de creştere economică al României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, graţie creşterilor salariale puternice şi relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera uşor, la 3,7%.

Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit astfel estimările privind creşterea economică a României atât pentru 2015, cât şi pentru 2016 şi 2017, în condiţiile în care în toamnă prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creştere de 4,1% în 2016 şi una de 3,6% în 2017.

Băncile austrice, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International au cea mai mare expunere pe Europa de Est din cadrul sistemului bancar european.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite