Produsele marilor branduri care au plecat din Rusia încă se găsesc în magazine

0
0
Produsele marilor branduri retrase din Rusia încă se găsesc pe rafturile magazinelor FOTO Shutterstock
Produsele marilor branduri retrase din Rusia încă se găsesc pe rafturile magazinelor FOTO Shutterstock

Sute de branduri occidentale s-au retras din Rusia, însă produsele lor încă se regăsesc în magazine. Moscova a modificat legislaţia pentru a face posibilă o piaţă a ”importurilor gri”, relatează The Guardian.

Un investitor imobiliar din oraşul Krasnoiarsk a găsit o soluţie simplă de când brandul Zara şi-a închis magazinele din Rusia din cauza invaziei din Ucraina. Aleksandr Gorbunov şi-a deschis un magazin numit Panika şi importă el însuşi hainele cunoscutului magazin de îmbrăcăminte spaniol.

„Ideea de a începe să vând produse Zara a venit de la soţia mea, care a spus că îşi doreşte foarte mult să revină hainele pe piaţă”, a spus Gorbunov.

Investitorul a povestit că a găsit rapid un vânzător în Kazahstan care tranzacţionează haine Zara, iar ulterior a importat un lot de îmbrăcăminte de 1,5-2 milioane de ruble. Conform acestuia, profitul său se va ridica la doar 200-300 de ruble pe bucată.

„Nu cumpărăm totul... Avem un designer care alege ce să cumpere din cele mai recente colecţii. Nu vrem să ne umplem pur şi simplu magazinul cu haine Zara”, a explicat acesta.

Companiile occidentale au ales să plece din Rusia în semn de protest în urma izbucnirii războiului în Ucraina. Ieşirea mărcilor occidentale are şi o semnificaţie politică importantă, amintind Rusiei de izolarea ţării. 

Produsele care ajung în Rusia sunt adesea destinate exportului în ţări care face parte din Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) condusă de Moscova şi cu care Rusia are o uniune vamală. Produsele sunt apoi expediate în Rusia şi vândute pe piaţă, mărcile occidentale pierzând controlul asupra distribuţiei şi vânzării lor. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite